Pierwsze podgrzybki i maślaki już w polskich lasach. „Do jajecznicy coś nazbieramy”

Dodano:
Maślaki Źródło: Shutterstock
Miłośnicy grzybobrania znów mogą zacierać ręce. W lipcowe ciepłe dni w lasach pojawiły się pierwsze podgrzybki i maślaki. Zdjęcia opublikowane w sieci robią wrażenie.

Lubicie zbierać grzyby? Jeśli tak zapewne wiecie, że każdy gatunek ma swój złoty sezon. Dopiero co mówiliśmy o kurkach i borowikach, które masowo zaczęły pojawiać się na lokalnych straganach, a już mamy wieści dotyczące kolejnych okazów. Grzybiarzy zaskoczyło znalezienie lipcowych maślaków i podgrzybków.

Podgrzybki i maślaki już w lasach

Zdjęciem wyjątkowych grzybów pochwalił się Pan Maksymilian Dobosz. Fotografia trafiła na facebookową stronę Lasów Państwowych Nadleśnictwa Olesno. „W naszych lasach znajdziecie już pierwsze podgrzybki zajączki i maślaki” – napisano w poście. Zwrócono uwagę, że nie ma jeszcze mowy o prawdziwym wysypie, natomiast zdradzono, że „do jajecznicy powinno już wystarczyć”. Trzeba przyznać, że takie grzyby to prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy.

Internauci, którzy mieli okazję zobaczyć maślaki i podgrzybki na zdjęciu umieszczonym w sieci, reagowali z wielkim entuzjazmem. „Wspaniała informacja” – pisano. Niestety nie zdradzano, w jakim dokładnie miejscu znaleziono grzyby, natomiast wiadomo, że mowa tu o woj. opolskim i okolicach Olesna.

Maślaki i podgrzybki. Co to za grzyby?

Dlaczego maślaki i podgrzybki wzbudzają tak duże zainteresowanie grzybiarzy? Jeśli mowa o pierwszych, te cieszą się dużym powodzeniem nie tylko ze względu na smak. Okazuje się, że stanowią bardzo dobre źródło wapnia oraz fosforu, czyli składników uczestniczących w mineralizacji kości i zębów. Można je wykorzystywać do wielu dań i m.in. smażyć, dusić czy marynować. Świetnie też wzbogacają smak zupy grzybowej.

Z kolei podgrzybki należą do rodziny borowikowatych i kojarzą się m.in. z różnego rodzaju farszami. Można nim wypełniać chociażby naleśniki, krokiety, paszteciki, pierogi, pyzy, a nawet gołąbki. Jeśli mowa o właściwościach zdrowotnych, też mają wiele zalet. Kapelusze podgrzybka brunatnego dostarczają sporą ilość witamin z grupy B (B1, B2, B3), D, E oraz A. Ponadto zawierają składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan i miedź.

Źródło: Facebook / Nadlesnictwo Olesno
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...