Ta polska pizzeria jest najlepsza na świecie. Wygrała we włoskim plebiscycie
Dopiero co rozpisywaliśmy się o sukcesie polskich przedsiębiorców za granicą – chodziło o lokal Karczma Polski Stół znajdujący się w Hadze, a już pojawiają się kolejne dobre wieści. Tym razem pod lupę wzięto pizzerie neapolitańskie. W jednym z rankingów pierwsze miejsce na świecie przyznano restauracji z Pabianic. W polskim mieście natychmiast zawrzało i posypały się gratulacje.
Sukces polski w światowym rankingu
Powód do dumy ma pizzeria Zielona Górka z Pabianic. W rankingu oceniali ją właściciele podobnych lokali ze wszystkich kontynentów. Było to około ok. 1100 specjalistów od pizzy, zrzeszonych w stowarzyszeniu L’Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Aktualnie należy do niego ok. 1100 lokali z ponad 50 krajów. To one były uwzględniane w głosowaniu.
Po tym, gdy ogłoszono zwycięstwo polskiej pizzerii, natychmiast zrobiło się o niej jeszcze głośniej niż zwykle. Właściciel lokalu Jędrzej Lewandowski nie spodziewał się takiego docenienia. „W życiu nie liczyłem na takie wyróżnienie. To promocja dla restauracji, którą prowadzę z żoną, ale też ogromna promocja dla Pabianic i dla całego kraju” — mówił w rozmowie z PAP.
Najlepsze pizzeria na świecie w Pabianicach
Pizzeria Zielona Górka oferuje gościom włoskie potrawy już od lat. Choć hitem jest pizza neapolitańska w różnych smakach, to nie brakuje też mniejszych przekąsek czy deserów. Jako że miejsce uchodzi także za atrakcję turystyczną, wybierając się tam najbezpieczniej zrobić rezerwację.
Pierwsze miejsce w rankingu stworzonym przez AVPN to niejedyny sukces pabianickich restauratorów. Ci chwalą się także obecnością na liście rankingu 50 Top Pizza World 2024 oraz 20. miejscem w rankingu 50 Najlepszych Pizzerii w Europie w latach 2024, 2023 i 2022. Ponadto lokalowi przyznano prestiżowe tytuły: „Top Pizzeria in Poland 2024” czy „Best Fried Food Europe 2024”. Pizzerię wielokrotnie wyróżniano też za granicą, w tym we Włoszech.
Zaletą miejsca jest m.in. to, że pizza wypiekana jest w prawdziwym neapolitańskim piecu Acunto Angolare. Cały proces odbywa się zgodnie ze światowymi standardami i odpowiednimi technikami, co docenia wielu smakoszów i turystów.
„Niedawno był u nas Amerykanin z Nowego Jorku. Mieszkał w Krakowie, ale dwa razy przyjechał do Pabianic pociągiem, żeby zjeść naszą pizzę. Dlatego czuję ogromną odpowiedzialność za to, co robimy” — komentował Jędrzej Lewandowski w rozmowie z PAP.
Choć aktualnie pizzeria z Pabianic może liczyć na jeszcze większy rozgłos niż zwykle, to najwyraźniej właścicielom nie brakuje skromności. Swoim gościom przypomnieli, że ich kuchnia nie może równać się z tą dostępną we Włoszech. „Najlepsza Pizza jest w Neapolu, a u nas możecie spróbować najwyżej jednej z jej odsłon” – czytamy w facebookowym poście lokalu Zielona Górka.