Trzy polskie pizzerie w prestiżowym rankingu. Na 1. miejscu Hiszpanie

Dodano:
Włoska pizza, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Trzy pizzerie z Polski znalazły się w prestiżowym rankingu 50 Top Pizza Europa 2023, a czwarta otrzymała specjalne wyróżnienie. W klasyfikacji uwzględniono najlepsze pizzerie w Europie, z wyłączeniem włoskich.

Grono jurorów z Włoch po raz kolejny wybrało restauracje z całego świata, w których można zjeść najlepszą pizzę. 25 pierwszych miejsc w europejskim rankingu 50 Top Pizza 2023 zapewniło sobie wejście do osobnej klasyfikacji 100 najlepszych pizzerii na świecie (włącznie z włoskimi), która zostanie ogłoszona w Neapolu 13 września.

Najlepsze pizzerie w Polsce według włoskich jurorów

W rankingu 50 Top Pizza Europa 2023 po raz kolejny triumfowały też polskie pizzerie. Miejsce 34. zajęła restauracja Ostro. z Gdańska. Jurorzy docenili pyszną pizzę, przygotowaną zarówno w stylu neapolitańskim, jak i nowoczesnym, sprawną obsługę i smaczne koktajle.

Na 38. miejscu uplasowała się Ciao a Tutti z Warszawy. Pizzeria została doceniona za jej neapolitański charakter i wykorzystanie świeżych składników pochodzących z Włoch. „Wśród deserów znajdziemy doskonałą panna cottę, a ceny są w zasięgu każdego” – czytamy w uzasadnieniu. Jurorzy polecają w szczególności pizzę z czterema rodzajami pomidorów, grzybami i szynką prosciutto.

W rankingu znalazła się także pizzeria Zielona Górka z Pabianic. Według autorów rankingu restauracja jest prawdziwą ambasadą tradycji neapolitańskiej. „Pizzeria znajdująca się na rogu, ma dużą witrynę, a w sercu lokalu znajdziecie piec w stylu neapolitańskim, który oferuje tradycyjne pizze, a także niektóre wzbogacone wędlinami i serami” – piszą. Jurorzy docenili również profesjonalną i zaangażowaną obsługę.

Wyróżnienie w kategorii „Znakomite pizzerie” otrzymała Mąka i Woda z Warszawy.

Najlepsze pizzerie w Europie. Triumfuje Hiszpania

Pierwsze miejsce w rankingu zajęła hiszpańska Sartoria Panatieri z Barcelony. Jurorzy zauważyli, żew lokalu wiele uwagi poświęca się każdemu etapowi przygotowania pizzy, takiemu jak . Ciasto na pizzę dojrzewa w niej przez 48 godzin, a następnie przez 12 w postaci pojedynczych porcji. Drugie miejsce zajęła Bæst z Kopenhagi, a podium zamknęła 50 Kalò z Londynu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...