Polskie restauracje wyróżnione. Eksperci od gwiazdek Michelin nie mieli wątpliwości

Polskie restauracje wyróżnione. Eksperci od gwiazdek Michelin nie mieli wątpliwości

Dodano: 
Andrea Camastra, szef kuchni w restauracji NUTA
Andrea Camastra, szef kuchni w restauracji NUTA Źródło: Natalia Poniatkowska, Edward Trzeciakiewicz
Znany szef kuchni Andrea Camastra ma powody do zadowolenia. Jego warszawska restauracja NUTA właśnie otrzymała po raz drugi gwiazdkę Michelin.

W 2023 roku do Polski po raz pierwszy po kilkuletniej przerwie zawitali inspektorzy Michelin. Wówczas sprawdzono restauracje z Warszawy, Krakowa oraz Poznania. W tym roku do udziału włączono także lokale z województwa pomorskiego.

Warszawa. Restauracja po raz drugi z gwiazdką Michelin

Sporym osiągnięciem może się pochwalić Andrea Camastra. Właściciel stołecznej restauracji NUTA otrzymał właśnie drugą gwiazdkę Michelin. Do tej port żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Sukces jest tym większy, że przykładowo we Francji słynny „czerwony przewodnik” pozbawił jednej lub więcej gwiazdek aż 31 lokali.

– Gotuję przede wszystkim dla naszych gości. Kiedy widzę ich mimikę podczas kolacji: zachwyt, ekstazę, a niekiedy wzruszenie albo szok, to dla mnie najlepsza nagroda. Jednak gwiazdka Michelin, najważniejsze wyróżnienie w branży kulinarnej, potwierdza wysoki poziom, więc także jest moim celem – podkreślał Andrea Camastra.

Restauracja NUTA powstała blisko trzy lata temu. W karcie królują dania z polskim rodowodem. – Myślę, że w NUCIE odkrywa się na nowo piękno polskiej kuchni. Chcę przekonać do niej nawet największych sceptyków. Tradycyjnym, polskim potrawom, takim jak: chłodnik, pierogi czy mizeria nadaję inną formę, łączę z włoskimi i azjatyckimi akcentami, jednak w taki sposób, aby pierwsze skrzypce grał smak, który moi goście pamiętają z dzieciństwa – tłumaczył szef kuchni.

Gwiazdki Michelin w Polsce 2024

Gwiazdkami Michelin zostały również wyróżnione trzy inne lokale: restauracja ARCO by Paco Pérez z Gdańska, restauracja Rozbrat 20 z Warszawy oraz restauracja Giewont w miejscowości Kościelisko obok Zakopanego. Dodatkowo po raz pierwszy polska restauracja otrzymała zieloną gwiazdkę Michelin. W tym roku jest to Eliksir z Gdańska. Zieloną gwiazdkę przyznaje się liderom gastronomicznym w zakresie zrównoważonych praktyk.

– Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Do tej pory wyróżnionych zostało 49 polskich restauracji z Warszawy, Krakowa i Poznania. Dzisiaj lista restauracji liczy prawie 80 – podkreślił Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

Gwiazdki Michelin. Skąd wzięło się popularne wyróżnienie?

Tradycję gwiazdek Michelin stworzyli bracia André i Edouard Michelin. W 1900 roku opublikowali oni pierwszą edycję przewodnika po Francji, która powstała z myślą o kierowcach i miała im pomóc w znajdowaniu zakwaterowania oraz miejsc, w których można dobrze zjeść podczas podróży. Dopiero w 1926 roku wprowadzono gwiazdki Michelin, aby promować wyjątkowe i wyrafinowane restauracje reprezentujące najwyższą jakość.

Po latach „Przewodnik Michelin” stał się najsłynniejszym wyróżnieniem w świecie gastronomii, a miejsce w nim oznacza prestiż, rozpoznawalność i gwarantuje sukces. W końcu kultowy czerwony przewodnik Michelin to Biblia wszystkich „foodies”.

Jedna gwiazdka jest przyznawana restauracji „bardzo dobrej i godnej uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki oznaczają, że lokal „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”, a trzy otrzymują te miejsca, które „są warte specjalnej podróży”.

Czytaj też:
W Warszawie rusza Strefa Czystego Transportu. Bez tego elementu można dostać mandat
Czytaj też:
Dwa tajemnicze zgony w Warszawie mają jedną przyczynę? Sytuacja jest alarmująca

Źródło: WPROST.pl