Położone na trzynastu wyspach Comacchio zasłynęło w całej Europie jako „Mała Wenecja”. To niewielkie, liczące około 20 tysięcy mieszkańców miasteczko w Emilii-Romanii jest jednym z najpiękniejszych miejsc w regionie. Nad brzegiem Adriatyku, wśród rozległych lagun i mokradeł, rozwinęła się tu tradycja rybołówstwa, dzięki której Comacchio słynie dziś z doskonałych potraw rybnych. To prawdopodobnie najlepsze miejsce we Włoszech, by spróbować marynowanego węgorza albo risotto z owocami morza.
We Włoszech znajdziemy drugą Wenecję
Zaledwie 115 kilometrów od Wenecji turyści znajdą drugie, nieco mniejsze, choć równie urokliwe miasteczko z kanałami i budynkami odbijającymi się w tafli wody. Comacchio leży w Delcie Padu nad Adriatykiem, a najbliższym dużym miastem położonym w pobliżu jest słynąca z mozaik Rawenna.
Comacchio zbudowane jest na trzynastu wysepkach połączonych mostami. Najważniejszy z nich, Most Trepponti – został zbudowany w XVII wieku i dziś jest wizytówką miasteczka. Pomiędzy kanałami można odbyć rejs łodzią z przewodnikiem i jest to, obok nienagannej gastronomii, prawdopodobnie najlepsza atrakcja w tym miejscu. Nad okolicą góruje jeszcze Katedra w Comacchio – imponujący, XVIII-wieczny budynek z pięknymi freskami we wnętrzu.
Ta ryba jest symbolem Comacchio
Położenie Comacchio w dolinie najdłuższej rzeki we Włoszech stwarza doskonałe warunki dla ptaków oraz dla rybołówstwa. Miasteczko słynie więc z szerokiego wyboru potraw z węgorza, docenionych przez UNESCO za ich znaczenie kulturowe. W Comachio znajduje się nawet muzeum poświęcone tej rybie, w którym można zobaczyć m.in. tradycyjne narzędzia rybackie oraz piece do wędzenia węgorzy. Na miejscu odbywają się degustacje. Co roku Comacchio, we wrześniu lub październiku, gości także Festiwal Węgorza znant jako Sagra dell'Anguilla.
Czytaj też:
Polacy kochają ten region. „Skipassy nie podrożały od zeszłego roku”Czytaj też:
To najmniej stresujące miasto dla turystów. Znajduje się w Polsce
