Najlepsza restauracja na świecie znajduje się w Europie. Ceny zwalają z nóg

Dodano:
Barcelona Źródło: Shutterstock / Aerial Film Studio
Prestiżowy magazyn kulinarny przyznał nagrodę dla najlepszej restauracji na świecie. Wygrana trafiła w ręce Hiszpanii.

„Disfrutar” w Barcelonie została wybrana najlepszą restauracją na świecie. Lokal zlokalizowany w eleganckiej dzielnicy Eixample pokonał restaurację w wiosce Atxondo w Kraju Basków, a także ekskluzywne lokale w Paryżu, Madrycie i Limie. Lista została opracowana na podstawie głosów Akademii 50 Najlepszych Restauracji Świata, która składa się z 1080 międzynarodowych ekspertów branży restauracyjnej, w tym uznanych krytyków i szefów kuchni. Tegoroczny laureat może przyciągnąć do Katalonii miłośników dobrej kuchni z całego świata. Serwowane dania nie są jednak na każdą kieszeń.

Najlepsza restauracja na świecie

Prestiżowy magazyn „Restaurant”, organizator corocznego plebiscytu 50 Najlepszych Restauracji Świata, ponownie wybrał najbardziej ekskluzywne lokale na globie. W 2024 roku głosowanie, w którym wzięło udział 1080 ekspertów branży restauracyjnej z całego świata, zdecydowanie zdominowała Hiszpania. To własnie restauracje z tego kraju zajęły dwie pierwsze pozycje na liście. Szefowie kuchni i krytycy kulinarni przyznali pierwsze miejsce restauracji „Disfrutar” w Barcelonie. Położone w eleganckiej dzielnicy Eixample miejsce specjalizuje się w menu degustacyjnym. „Znajdziemy tu dania takie jak mątwy po tajsku z wielosferycznym kokosem czy squab (przyp.red. niedojrzały gołąb domowy) ze spaghetti z wodorostami kombu, migdałami i winogronami” – czytamy. W karcie znajdują się także mniej ekstrawaganckie pozycje, jak słynny pączek Panchino z nadzieniem z kawioru i kanapka z gazpacho.

Drugie miejsce otrzymała restauracja Asador Etxebarri w Atxondo niedaleko Bilbao specjalizująca się w daniach z grilla. Na miejscu czwartym również znalazł się lokal z Hiszpanii – restauracja Diverxo w Madrycie. Podium uzupełniła restauracja Table Bruno Verjus w Paryżu, a na piątym miejscu uplasowała się stolica Peru z restauracją Maido.

Ceny w restauracji

W tych miejscach jedzenie, obsługa i wystrój jest na najwyższym poziomie, trudno więc oczekiwać niskich cen. Za menu degustacyjne u tegorocznego zwycięzcy plebiscytu zapłacimy 290 euro od osoby (około 1260 złotych) – składa się ono jednak z aż 13 pozycji. Jeżeli wyrazimy chęć, by na naszym stole zagościło także sparowane z podawanymi posiłkami wino, zapłacimy kolejne 160 euro. Kolacja dla dwóch osób z winem to wydatek rzędu 3900 złotych, nie licząc obowiązkowego napiwku.

Źródło: cnn.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...