Kolejny triumf polskiej gastronomii. Ponad 108 restauracji w selekcji Michelin
Wyniki tegorocznej selekcji są efektem umowy zawartej między Przewodnikiem Michelin a Polską Organizacją Turystyczną.
Przewodnik Michelin ukazuje się nieprzerwanie od 1900 roku i od dekad cieszy się pozycją najważniejszej publikacji tego typu na świecie – zarówno pod względem sprzedaży, jak i renomy. Dla wielu podróżnych jest podstawową referencją przy wyborze miejsc, w których można liczyć na gastronomię na najwyższym poziomie.
Poznaliśmy wyniki najnowszej selekcji wyróżnionych restauracji. Na podstawie szczegółowych ocen i wizyt anonimowych inspektorów siedem polskich miejsc zdobyło prestiżowe gwiazdki Michelin, w tym jedno – jako pierwsza restauracja w historii naszego kraju – zostało uhonorowane dwiema gwiazdkami. Dwadzieścia jeden lokali otrzymało tytuł Bib Gourmand, przyznawany miejscom oferującym świetną kuchnię w rozsądnej cenie, a aż 80 restauracji trafiło na listę rekomendacji, co świadczy o rosnącym poziomie polskiej gastronomii.
Do czterech regionów już obecnych w tym prestiżowym zestawieniu – Mazowsza z Warszawą, Małopolski z Krakowem, Wielkopolski z Poznaniem oraz Pomorza z Trójmiastem – dołączył Dolny Śląsk z Wrocławiem, który od tego roku oficjalnie znalazł się na kulinarnej mapie Michelin.
Warto przyjrzeć się bliżej tegorocznym wyróżnionym. Ich opisy pochodzą z oficjalnej strony Przewodnika Michelin.
Dwie gwiazdki Michelin:
* Bottiglieria 1881 – Kraków
Wyrafinowanie, głębia i niezwykła czystość smaku przenikają dania serwowane w tej skromnie, lecz niezwykle elegancko urządzonej restauracji. Do wyboru są dwa menu degustacyjne – „Introduction” oraz „Full Experience” – a każde z nich składa się z kreatywnych, znakomicie zbalansowanych potraw. W całej ofercie wykorzystuje się najlepsze produkty z polskiej spiżarni, a każdy misternie przygotowany kurs wieńczony jest artystycznym akcentem.
Można zająć miejsce w ponadstuletniej piwnicy, by cieszyć się bardziej kameralną atmosferą lub poprosić o stolik naprzeciw otwartej kuchni, skąd widać pracę utalentowanego zespołu. Na wyjątkowe wrażenia wpływa również obsługa – część dań jest osobiście podawana przez samych szefów kuchni.
Jedna gwiazdka Michelin:
* Arco by Paco Pérez – Gdańsk
Usytuowana na 33. piętrze najwyższego budynku w północnej Polsce restauracja oferuje zapierające dech w piersiach widoki na Gdańsk oraz Morze Bałtyckie. Kuchnia dorównuje im spektakularnością – oparta na polskich produktach, inspirowana hiszpańskimi smakami i wzbogacona subtelnymi włoskimi akcentami. Doskonałym przykładem jest znakomite risotto z jamón, w którym ryż nasiąka roztopionym tłuszczem, zyskując intensywny, mięsny aromat.
Obsługa jest płynna, uprzejma i pełna wdzięku, a karta win stanowi prawdziwą skarbnicę dla miłośników enologii.
* Giewont – Kościelisko
Przeszklone okna od podłogi aż po sufit sprawiają, że wizyta w tej restauracji zawsze odbywa się w towarzystwie spektakularnych widoków na tytułową górę, wznoszącą się na 1 895 m n.p.m. Przestronny budynek pozostaje w pełnej harmonii z otoczeniem – regionem chętnie odwiedzanym przez narciarzy. Oprócz karty dań dostępne są również trzy menu degustacyjne (klasyczne, sezonowe oraz wegańskie), które najlepiej pozwalają poznać ekspresyjne, perfekcyjnie doprawione potrawy tutejszej kuchni. Inspiracje i składniki pochodzą zarówno z Polski (doskonale przygotowana polędwica wołowa z Zaczyka), jak i z Francji (znakomite, dorodne szparagi).
* Muga – Poznań
Od wielu lat wyznaczając wysoki standard na poznańskiej scenie kulinarnej, Muga pozostaje miejscem o wysmakowanej, stonowanej estetyce oraz klasycznie formalnej obsłudze, idealnie współgrającej z eleganckim wystrojem. Kuchnia, oparta na tradycjach francuskich, zachwyca niezwykłą precyzją wykonania i pożądaną powściągliwością. Przykładem mogą być zielone szparagi, które błyszczą w prostej, lecz wyrafinowanej kompozycji z bogatym pistacjowym akcentem i kwaskowatą borówką.
Wino odgrywa tu równie ważną rolę: karta jest znakomita, sommelier Łukasz – ujmujący i niezwykle pomocny – a tuż obok mieści się sklep Casa de Vinos, idealny, jeśli po kolacji zechcemy zabrać ze sobą butelkę na dalszą część wieczoru.
* hub.praga – Warszawa (nowa pozycja w Przewodniku Michelin)
Po wschodniej stronie Wisły mieści się stuletni budynek, w którym ulokowano tę kameralną, zaskakująco nowoczesną restaurację. Zespół dba, by każdy gość czuł się tu wyjątkowo zaopiekowany. Popisowe danie Polish Crayfish Royale – delikatne chawanmushi z dorodnymi ogonami raków, wędzonym jesiotrem i kawiorem Antonius – doskonale oddaje charakter tutejszej kuchni: znakomite produkty opracowane z niezawodną precyzją i podkreślone odważnymi, znakomicie zbalansowanymi smakami.
Starannie dobrane parowania win wymykają się utartym schematom, oferując nieoczywiste, ekscytujące wybory, które perfekcyjnie dopełniają całość doświadczenia kulinarnego.
* NUTA – Warszawa
Doświadczony szef i właściciel restauracji, Andrea Camastra, pochodzi z Apulii, mieszka w Polsce, a jednocześnie fascynuje się kuchnią azjatycką. Wszystkie te trzy światy wyraźnie przenikają się w menu degustacyjnym jego pomysłowej i oryginalnej restauracji – a zespół kuchni z pełną swobodą i pewnością łączy różnorodne smaki oraz style.
Andrea Camastra to rekordzista w Polsce pod względem liczby gwiazdek Michelin – prowadzone przez niego restauracje zdobyły 8 razy to najwyższe w świecie kulinariów wyróżnienie: Senses przez pięć lat z rzędu była nagradzana gwiazdką Michelin, a restauracja NUTA – za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu – trzykrotnie. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery.
Aktualnie goście NUTY mogą wybierać spośród dwóch opcji menu: Virtuoso i Maestro.
* Rozbrat 20 – Warszawa
Zachowując sąsiedzki charakter, a jednocześnie pełniąc rolę restauracji docelowej dla gości z całego miasta, Rozbrat 20 przez lata nieustannie się rozwija, podnosząc poprzeczkę coraz wyżej. Dziś to wysmakowane miejsce, w którego frontowej części można obserwować utalentowanych kucharzy pracujących nad misternymi, kreatywnymi daniami – jak choćby intensywny, wyborny consommé przygotowywany z niewykorzystanego pieczywa.
Warto zwrócić uwagę na doskonale wyważone masło o smaku Marmite, do którego szef kuchni przekonał się podczas pracy w Londynie.
Zielona Gwiazdka (wyróżnienie przyznawane restauracjom, które stosują zrównoważone praktyki w swojej działalności):
* Eliksir – Gdańsk
Idealne miejsce dla miłośników koktajli. Eliksir może pochwalić się podobno najdłuższym barem w regionie oraz ponad 400 butelkami, z których tworzy się zarówno klasyczne, jak i autorskie drinki. Do menu degustacyjnego można zamówić cocktail pairing – stanowiące ciekawą alternatywę dla tradycyjnego doboru win.
Zarówno menu degustacyjne, jak i karta dań podkreślają walory wysokiej jakości lokalnych produktów, takich jak wołowina mazurska, która w znakomitym tatarze naprawdę pokazuje swoje najlepsze oblicze. Przyjazna obsługa dodatkowo zwiększa atrakcyjność tego miejsca.
Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Przewodnika Michelin
Wyniki tegorocznej selekcji są efektem umowy zawartej w 2023 roku między Przewodnikiem Michelin a Polską Organizacją Turystyczną. Dzięki niej inspektorzy wyruszyli w szeroko zakrojoną podróż po Polsce, dając możliwość zaprezentowania się najlepszym restauracjom w największych miastach kraju. Ich zadaniem było wyłonienie miejsc potrafiących zaoferować niezapomniane doświadczenia kulinarne. Finalny wybór jest rezultatem setek wizyt, analiz i degustacji prowadzonych według globalnych standardów Michelin.
Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej z Michelin niesie za sobą liczne korzyści wizerunkowe i gospodarcze. Wpływa na rozwój infrastruktury i transportu, sprzyja promocji lokalnych tradycji kulinarnych oraz wspiera rynek producentów żywności. Obecność w przewodniku zachęca również inwestorów z branży hotelarsko-gastronomicznej, a także podnosi jakość usług w całym sektorze. Co istotne, wzmacnia międzynarodowy prestiż polskich miast oraz przyciąga coraz większą liczbę gości z zagranicy. Dane z poprzednich lat pokazują, że miasta objęte selekcją notują wyraźny wzrost liczby turystów, a restauracje polecane przez Michelin odnotowują średnio około 30-procentowy wzrost liczby odwiedzin. Podobnego efektu można spodziewać się również w przypadku Wrocławia.
PEŁNA LISTA WYRÓŻNIONYCH RESTAURACJI
Dwie gwiazdki Michelin:
Bottiglieria 1881 – Kraków
Jedna gwiazdka:
Arco by Paco Pérez – Gdańsk
Giewont – Kościelisko
Muga – Poznań
hub.praga – Warszawa (nowa)
NUTA – Warszawa
Rozbrat 20 – Warszawa
Zielona Gwiazdka:
Eliksir – Gdańsk
Bib Gourmand:
Hewelke – Gdańsk
Treinta y Très – Gdańsk
Folga – Kraków
MOLÁM – Kraków
NOAH – Kraków (nowa)
Fromażeria – Poznań
Posto – Poznań (nowa)
SPOT. – Poznań
TU.REStAURANT – Poznań
1911 Restaurant – Sopot
Vinissimo – Sopot
Ceviche Bar – Warszawa
Kieliszki na Próżnej – Warszawa
Koneser Grill – Warszawa
kontakt – Warszawa
Le Braci – Warszawa
Wyraj – Warszawa (nowa)
BABA – Wrocław (nowa)
IDA kuchnia i wino – Wrocław (nowa)
Tarasowa – Wrocław (nowa)
Stary Niedźwiedź – Zakopane (nowa)
REKOMENDACJE:
Luneta & Lorneta Bistro Club – Ciekocinko
Eliksir – Gdańsk
Fino – Gdańsk
Mercato – Gdańsk
Niesztuka – Gdańsk
Piwna47 – Gdańsk
Ritz – Gdańsk
Sztuczka – Gdańsk (nowa)
True – Gdańsk
Tygle – Gdańsk
Butchery & Wine – Gdynia
Oberża 86 – Gdynia
Amarylis – Kraków
Artesse – Kraków
Bufet KRK – Kraków (nowa)
Copernicus – Kraków
Euskadi – Kraków (nowa)
Farina – Kraków
Filipa 18 – Kraków
Fiorentina – Kraków
Hana Sushi – Kraków
Hankki – Kraków (nowa)
Karakter – Kraków
Kogel Mogel – Kraków
Kropka. – Kraków
Mazi – Kraków
Nami Beef and Reef – Kraków
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak – Kraków
Pod Nosem – Kraków
Pod Różą – Kraków
Vamos! – Kraków (nowa)
A nóż widelec – Poznań
Cucina – Poznań
Delicja – Poznań
Marino Bistrot – Poznań
NOOKS – Poznań
Papavero – Poznań
PASODOBRE – Poznań
Port Sołacz – Poznań
The Time – Poznań
Zen On – Poznań
Nare Sushi – Skórzewo (nowa)
Café Xander – Sopot
Fisherman – Sopot
L’Entre Villes – Sopot
Petit Paris – Sopot (nowa)
alewino – Warszawa
Bez Gwiazdek – Warszawa
Butchery & Wine – Warszawa
Dyletanci – Warszawa
Epoka – Warszawa
Europejski Grill – Warszawa
La Luce – Warszawa (nowa)
Muzealna – Warszawa
Nolita – Warszawa
Noriko Omakase – Warszawa
Rusiko – Warszawa (nowa)
The Farm – Warszawa
Tuna – Warszawa
Źródło – Warszawa
Restauracja Solmarina – Wiślinka
Acquario – Wrocław (nowa)
CAMPO Modern Grill – Wrocław (nowa)
dinette – Wrocław (nowa)
Gustaw – Wrocław (nowa)
Korill180 – Wrocław (nowa)
La Maddalena – Wrocław (nowa)
Lwia Brama² – Wrocław (nowa)
Martim – Wrocław (nowa)
Mercado Tapas Bistro – Wrocław (nowa)
Między Mostami – Wrocław (nowa)
Młoda Polska – Wrocław (nowa)
Monopol – Wrocław (nowa)
Most – Wrocław (nowa)
Nafta Neo Bistro – Wrocław (nowa)
OK Wine Bar – Wrocław (nowa)
Przystań & Marina – Wrocław (nowa)
Warsztat – Food & Garden – Wrocław (nowa)
Wierzbowa 15 – Wrocław (nowa)
Wrocławska – Wrocław (nowa)