Na Podlasiu w Restauracji Silver trwa festiwal szparagów
Artykuł sponsorowany

Na Podlasiu w Restauracji Silver trwa festiwal szparagów

Dodano: 
Szparagi
Szparagi 
Są bogatym źródłem witamin i kwasu foliowego, zawierają rekordowo mało kalorii, ale przede wszystkim odpowiednio przyrządzone potrafią powalić na kolana.

Marek Pogorzelski, szef kuchni restauracji Silver w Białymstoku, przez ponad dekadę zdobywał doświadczenie jako kucharz na statkach transatlantyckich, a następnie w restauracji w Paryżu. W hotelowej restauracji Silver serwuje kuchnię fusion, przyrządzając najlepsze regionalne produkty w arcyciekawy sposób. W karcie znajdziemy np. pierogi z podlaską jagnięciną, arbuzem, fetą, szalotką i miętą, polędwicę z dorsza na purée z zielonego jabłka i pasternaku, podawaną z młodą kapustą i koprem. Szef kuchni co miesiąc opracowuje nowe menu, tak by można było się nacieszyć sezonowością pokarmów. W maju stawia na szparagi. Zapytany o sekret ich przyrządzania odpowiada:

- Przede wszystkim muszą być świeże. Mamy swojego lokalnego dostawcę, u którego się zaopatrujemy. Gotujemy je krótko i w pozycji pionowej, tak aby główki, które które są najlepszą częścią szparaga, się nie rozgotowały. Także łodygi gotowane zbyt długo staną się łykowate. Na koniec musimy je zahartować w zimnej wodzie – to pozwoli zachować ich sprężystość i chrupkość. Dopiero takie szparagi możemy poddać dalszej obróbce – wyjaśnia.

W karcie restauracji znajdziemy m.in. klasyczne szparagi w maśle, migdałach i morskiej soli (ulubione danie szefa kuchni), szparagi zapiekane z szynką i pomidorami, krem z białych szparagów z pesto, filet z pstrąga łososiowego w wędzonym boczku ze szparagami, ziemniakami i sosem jogurtowo-ogórkowym, a także filet z kurczaka w sosie berneńskim, podawany z ziemniakami rissole i szparagami. Smak dań doskonale podkreśli białe wino, np. riesling, lub lekkie piwo z małych lokalnych browarów, także bezalkoholowe. Festiwal potrwa do 30 maja, ale część dań z tymi warzywami będzie serwowana dłużej, do końca sezonu szparagowego. W kolejnych miesiącach pojawią się dania ze smardzami, będzie też można liczyć na specjalne menu dla wielbicieli truskawek i czereśni, a także kurek i jesiennych grzybów.

Białostocka restauracja Silver to także dobry adres dla wszystkich, którzy chcą poznać kuchnię kresową albo skosztować wysokiej jakości tradycyjnych polskich potraw. Można tu spróbować pierogów, nadziewanych kartaczy, babki ziemniaczanej, serniczków – serowych placków, podlaskiej jagnięciny, pieczeni, pasztetów, a także wyrabianych na miejscu wędzonek – szynek, boczku, schabu i kiełbas. Z polskich klasyków na uwagę zasługuje m.in. kaczka przyrządzana na wiele sposobów, a także karkówka i golonka.

Jest to z pewnością jedna z niewielu restauracji w okolicy o tak dynamicznie zmieniającym się menu i tak bogatym wyborze potraw. Oprócz stałej karty i co miesiąc nowego „festiwalu” codziennie oferowany jest inny lunch, składający się z dwóch dań i deseru. Ponadto specjalne menu dla dzieci, a także przygotowane specjalnie dla nich kolorowanki sprawią, że żaden maluch nie wyjdzie stąd głodny ani znudzony. Jest też osobna oferta cateringowa, a w niej m.in. bogaty wybór tzw. finger food, czyli niewielkich przekąsek, np.: koktajl krewetkowy z owocami i sosem mango, argentyńska empanada na sosie miętowym z chilli, łosoś marynowany w winie i burakach na ciabatcie i rocher z pieczonej kaczki na żurawinie.

Desery to osobna kulinarna podróż, która wiedzie od swojskiego domowego marcinka po kosmopolityczne tiramisu lub pannacottę. Marcinek to tradycyjne podlaskie, niezwykle pracochłonne, ale wręcz nieprzyzwoicie smaczne ciasto, w którym kilkanaście chrupiących cieniutkich warstw przełożono śmietanowym kremem.

Z restauracji mogą korzystać zarówno goście hotelowi (standardem jest nocleg ze śniadaniem), jak i wszyscy, którzy mają ochotę tu tylko dobrze zjeść. Hotel pomieści 100 gości, restauracja 50 osób, a sala bankietowa 145, jest tu zatem dość miejsca, by się spotkać także w większym gronie – z okazji ślubu, komunii, chrztu, ważnej rocznicy lub imprezy firmowej. Obiekt dysponuje profesjonalnym zapleczem konferencyjnym z kilkoma salami, nagłośnieniem i odpowiednim sprzętem. Patioumożliwi spędzenie czasu na świeżym powietrzu.

Szparagi to zatem jedynie jeden z wielu powodów, by będąc na Podlasiu, odwiedzić to miejsce.

Hotel Silver
ul. Mikołaja Kopernika 97
Białystok

tel. 85 744 88 11

fb: Hotel Silver https://www.facebook.com/Hotel-Silver-1518828338332907