Czego nie powinno się jeść przed lotem? O tych potrawach lepiej zapomnieć

Czego nie powinno się jeść przed lotem? O tych potrawach lepiej zapomnieć

Dodano: 
Jedzenie przed lotem
Jedzenie przed lotem Źródło: Shutterstock
Do podróży samolotem warto przygotować się na wiele sposobów. Należy dbać nie tylko o bagaż, który będzie pasował do obowiązujących norm. Liczą się też spożywane posiłki.

Nie wszyscy fani podróży zdają sobie z tego sprawę. Przed wejściem do samolotu najlepiej unikać konkretnych dań i składników. Chodzi nie tylko o bezpieczeństwo, ale też samopoczucie. Na co należy zwrócić uwagę? Na liście są znane pozycje.

Kwestie jedzenia przed lotem są ważne

To, co jemy przed lotem, jest istotne m.in. dlatego, że będąc na pokładzie, nasz organizm znajduje się w niecodziennych dla siebie warunkach. Nie ważne czy latamy często, czy tylko od czasu do czasu, zwykle jego reakcje mogą być takie same. Problematyczne są m.in. zmiany ciśnienia czy pobyt na niewielkiej, ciasnej przestrzeni.

Źle dobrany posiłek skutkuje m.in. tym, że będziemy zmuszeni do częstych wizyt w toalecie. Jako że dostęp do takiej kabiny na pokładzie mamy ograniczony – zwykle są to dwa pomieszczenia na wszystkich pasażerów, lepiej nie robić sobie problemów i nie ryzykować, że będziemy musieli korzystać z nich zbyt często. Ponadto nie zawsze można się tam dostać, gdyż przykładowo w czasie turbulencji, musimy zostać na miejscu przypięci pasami.

Tego nie powinno się jeść przed lotem

Dobrym posiłkiem przed lotem nie będą m.in. uwielbiane przez wszystkich burgery z frytkami. To jedzenie tłuste, które po czasie może wywoływać poczucie dyskomfortu. Źle sprawdzą się też sushi z surową rybą i inne ciężkostrawne dania. Ponadto powinno się unikać warzyw strączkowych czy surowych owoców. Błędem będzie też jedzenie słonych przekąsek bogatych w sód.

Możecie się zastanawiać, co z alkoholem, który zarówno przed lotem, jak i w trakcie możemy spożyć bardzo łatwo. Trzeba uważać także z tym, bowiem procenty zadziałają na nas zupełnie inaczej niż zwykle, gdy będziemy w powietrzu. Łatwiej doświadczymy przez niego bólu głowy czy zmęczenia. Ostrożnie warto podchodzić też do napojów gazowanych czy kawy. Ponadto na podróżnych źle wpływają czosnek i ostre przyprawy.

Zamiast wspomnianych opcji lepiej postawić na lekkie sałatki np. z ryżem, gotowane warzywa i chude mięso lub ryby. Dobrym rozwiązaniem będą też owsianka, batony musli czy omlet. Zdaniem ekspertów im więcej białka tym lepiej. Jeśli mowa o piciu, najbezpieczniejsza jest woda niegazowana. Na pozostałe przysmaki lepiej zdecydować się po wylądowaniu.

Czytaj też:
Tego lepiej nie rób na lotnisku. Ekspertka ostrzega, że można sporo stracić
Czytaj też:
Strach przed lataniem ogranicza cię w podróżach? Oto najlepsze rady, które rozwiążą problem

Opracowała:
Źródło: libertytravel.com/deseret.com