Imponujący efekt grzybobrania na Podkarpaciu. Mało kto by w to uwierzył, gdyby nie publikacja zdjęcia

Imponujący efekt grzybobrania na Podkarpaciu. Mało kto by w to uwierzył, gdyby nie publikacja zdjęcia

Dodano: 
Borowik. Zdjęcie poglądowe
Borowik. Zdjęcie poglądowe Źródło:Shutterstock / NetPix
Mieszkaniec Podkarpacia pochwalił się w sieci zdjęciem z grzybobrania. Jego efekt był imponujący. Podczas jednej przechadzki po lesie zebrał aż 430 borowików.

Grzybobranie stanowi niewątpliwie jedno z największych hobby Polaków w porze jesiennej. Od września do końca października – czasem jeszcze dłużej – w lasach można natknąć się na tysiące osób z wiaderkami czy koszami, wypełnionych darami lasu.

Na które grzyby jest sezon w październiku?

Na które gatunki można obecnie natrafić? Jak informuje w „Kalendarzu grzybiarza” Główny Inspektorat Sanitarny, w październiku pojawiają się w lasach przede wszystkim borowiki, podgrzybki, maślaki, opieńki, czubajki kanie oraz kurki.

Jak donoszą nasi czytelnicy, tak obfitego sezony dawno nie było. Grzybiarze bez większego trudu są w stanie odnaleźć kilkadziesiąt grzybów w trakcie jednej przechadzki.

Co więcej, w tym roku pojawiło się nadzwyczaj wiele okazów, które ważą nawet kilka kilogramów. Przykłady gigantycznych kani czy prawdziwków z polskich lasów zaprezentowaliśmy pod koniec września.

twitter

430 grzybów podczas jednej wizyty w lesie

Na facebookowym profilu „Lubuscy Łowcy Burz” pojawiło się niedawno zdjęcie, które jest kolejnym dowodem nadzwyczaj obfitego sezonu. Przedstawia ono aż 430 borowików, które udało się zebrać podczas jednego tylko grzybobrania. Szczęśliwcem była pan Artur Pięta z województwa podkarpackiego.

Warto wspomnieć, że borowiki występują zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych. Wyrastają zazwyczaj pojedynczo lub w małych skupiskach. Ostatnie okazy można znaleźć nawet w grudniu.

facebook

Czy grzyby są zdrowe?

Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych. Tym bardziej, że można je przyrządzić na wiele sposobów, poprzez smażenie, gotowanie, duszenie czy marynowanie. Na tym jednak nie kończą się zalety grzybów.

Wbrew obiegowym opiniom, nie stanowią one bezwartościowego pod względem odżywczym posiłku. Te leśne przysmaki mogą stanowić element zdrowej i zbilansowanej diety.

Nie podnoszą poziomu tłuszczu, kalorii ani zawartości sodu. Ponadto są źródłem dobrze przyswajalnego białka i wielu mikroskładników, m.in. witaminy D. Badania wspierają stosowanie wybranych grzybów ze względu na ich właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność.

Kto nie może jeść grzybów?

Osoby, które nie powinny przesadzać z ilością spożywanych grzybów, możemy podzielić na dwie grupy. Pierwsza z nich uwzględnia osoby, które z różnych powodów miewają częste problemy z układem pokarmowym, osoby starsze, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące.

Druga grupa uwzględnia osoby, u których zdiagnozowano choroby wątroby, nerek, trzustki i woreczka żółciowego. Oczywiście po grzyby nie mogą też sięgać osoby na nie uczulone – alergia pokarmowa na grzyby często dotyka osoby uczulone na ich zarodniki.

Czytaj też:
Najlepsze miejsca dla zmotoryzowanych grzybiarzy. Dobrze zaplanuj podróż
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?

Źródło: facebook.com