Góral zdradził prawdę o oscypkach. „Sprzedawcy mnie znienawidzą”

Góral zdradził prawdę o oscypkach. „Sprzedawcy mnie znienawidzą”

Dodano: 
Krupówki
KrupówkiŹródło:WPROST.pl / Klaudia Zawistowska
Wizyta w Zakopanem, ale również Pieninach, czy Karkonoszach nie może obyć się bez spróbowania oscypka. Mimo upływu lat niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że znalezienie oryginalnego oscypka jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać.

Krupówki i deptaki w górach pełne są straganów, na których można kupić „oryginalne oscypki”. W praktyce jednak częściej są to po prostu serki górskie, a nie oscypki. Receptura, a także kształt oryginalnego górskiego sera są jasno wyznaczone i często mają bardzo niewiele wspólnego z tym, co oferują handlarze.

Tak rozpoznasz prawdziwego oscypka. Góral zdradza szczegóły

Wszelkie wątpliwości w kwestii tego, jak łatwo i szybko rozpoznać prawdziwego oscypka na TikToku zdradził góral z Białego Dunajca. Na profilu Corno Owca umieścił nagranie, w którym wymienił podstawowe cechy oryginalnych górskich serów. – Sprzedawcy oscypków mnie znienawidzą – podkreślił.

Oscypek w grudniu lub styczniu? To niemożliwe, a nawet nielegalne. Jak wyjaśnia góral, oscypki produkowane są od maja do października, czyli w okresie, kiedy owce wypasają się na halach. – Od listopada oscypek nie ma nic wspólnego z oscypkiem – zaznaczył tiktoker.

Podczas zakupu warto zwrócić uwagę również na wygląd produktu. – Ma skórkę w kolorze słomkowym, a w środku jest jasno kremowy – zaznaczył. Skąd taka barwa wnętrza oscypka? – W mleku owczym jest dużo więcej białka niż w krowim – wyjaśnił. Autor nagrania dodał również, że podrabiane oscypki mają ciemną skórkę, a w środku są żółtawe.

Znaczenie ma również smak. – Oryginalny oscypek ma ostry smak. Jest dużo twardszy od innych serów – powiedział góral. Na koniec dodał również, że sery z większą domieszką mleka krowiego wcale nie są gorsze. – To nie znaczy, że oscypki z większą domieszką mleka krowiego są gorsze. Po prostu to nie są oscypki.

Oscypek chroniony prawnie

Od 14 lutego 2008 roku oscypki są polskim produktem regionalnym, chronionym przez prawo Unii Europejskiej. Podczas jego rejestracji uwzględniono dokładne parametry, skład, a także procedurę wytwarzania. Dodatkowo określono również, w których gminach może być produkowany.

Właśnie dlatego w oryginalnym wyrobie nie może być więcej niż 40 proc. mleka krów rasy czerwonej, a wyrabiać można go wyłącznie w okresie od maja do września. Sprzedaż powinna trwać do końca października. W kwestii wagi i kształtu – powinien mierzyć od 17 do 23 cm, a jego waga utrzymać się na poziomie 600-800 gramów.

Czytaj też:
„Dlatego te upadki są tak groźne i tragiczne w skutkach”. Ratownik TOPR o warunkach w Tatrach
Czytaj też:
Kolejny tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta spadł z dużej wysokości

Opracowała:
Źródło: TikTok/Wikipedia