Grzyby grzybiarstwo było sportem, śmiało można by je uznać za polską dyscyplinę narodową. Od lata do lasów ruszają setki osób, które nie tyko chcą nazbierać grzybów, ale też lubią spędzać czas na łonie natury. Tu dodatkowy walor ma grzybobranie w miejscach atrakcyjnych turystycznie, jak Mazury czy południe Polski. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszędzie można zbierać owoce lasu. Powstrzymywać trzeba się m.in. na terenie parków narodowych.
Tegoroczny sezon dla wielu osób nie był zbyt udany ze względu na suszę m.in. na Mazowszu. Sytuacja nieco odmieniła się w październiku po intensywnych opadach deszczu. Gdy stało się chłodniej i wilgotniej, w wielu lasach nastąpił prawdziwy wysyp. Spotkać można właściwie wszystkie grzyby. Nie brakuje pożądanych przez wielu borowików, ale obrodziły też podgrzybki, koźlarze, rydze, kurki, kanie czy różnego rodzaju gąski. We Wprost pokazywaliśmy ostatnio rekordowy łup – około 60 prawdziwków w jednym miejscu.
Pieprznik trąbkowy – jadalny, choć nieczęsto zbierany grzyb
Wiele osób sięga też po mniej popularne, ale jadalne gatunki grzybów. Jeden z nich pokazał obserwatorom podczas wyprawy do Beskidu Niskiego Jarosław Szafnicki, który prowadzi na YouTube kanał Grzybofil. Podróżnik i grzybiarz wybrał się do lasu, gdzie czekały na niego całe łany małych grzybów – pieprzników trąbkowych. Na nagraniu od 7 minuty widać, jak wyglądają owocniki i ich zbiór.
Choć większość grzybiarzy skupia się na ich popularniejszych krewnych – popularnych pieprznikach jadalnych, czyli kurkach, to warto wiedzieć, że także pieprznik trąbkowy jest jadalny. Jest to grzyb mikoryzowy, który rośnie w lasach iglastych i liściastych, zwykle w grupach. Ma trąbkowaty kapelusz o średnicy od 2 do 6 cm, żółtobrązowy lub szarobrązowy. Miąższ jest cienki, włóknisty, o łagodnym smaku.
Pieprznik trąbkowy jest dobrym grzybem do duszenia, smażenia i marynowania. Można go również suszyć. Uwagę przykuwa jego oryginalny kształt i kolor nóżki.
Oto kilka wskazówek dotyczących zbierania pieprznika trąbkowego:
- Wybieraj grzyby młode, o twardym miąższu.
- Usuwaj wszystkie zanieczyszczenia, takie jak liście, igliwie lub piasek.
- Nie zbieraj grzybów, które są uszkodzone lub o nietypowym wyglądzie.
Na koniec pamiętaj o złotej zasadzie: Jeśli nie jesteś pewien, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej go nie zbierać.
Czytaj też:
Przepis na sos grzybowy. Jak go zrobić, by był perfekcyjny?Czytaj też:
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw. Czym się kierować przy zakupie?