Restauracje w Koneserze stawiają na design!
Artykuł sponsorowany

Restauracje w Koneserze stawiają na design!

Dodano: 
Centrum Praskie Koneser
Centrum Praskie Koneser Źródło: Centrum Praskie Koneser
Na rodzinny brunch, na biznesową kolację, na romantycznego drinka i zabawę do rana… Pod względem oferty gastronomicznej i rozrywkowej Centrum Praskie Koneser nie ma dziś w Warszawie konkurencji. Na terenie byłej fabryki wódek, w kwartale ulic Ząbkowskiej, Markowskiej, Białostockiej i Nieporęckiej powstało prawdziwe zagłębie kulinarne dla koneserów dobrego smaku i świetnej zabawy. W zrewitalizowanych murach dawnej fabryki znajdzie się docelowo ok. 20 klimatycznych restauracji, kawiarni i barów, tworzonych przez restauratorów z biznesowym doświadczeniem i kulinarną fantazją. Do tego urządzonych zgodnie z najnowocześniejszymi trendami.

Wśród restauracji wyróżnia się z pewnością ZONI, za której projekt odpowiada Mirosław Nizio. Zoni to jedna z siedmiu najpiękniejszych restauracji świata według jury międzynarodowego konkursu World Interiors News Awards, zaprojektowana przez światowej sławy architekta, twórcę wystaw stałych w Muzeum Powstania Warszawskiego i Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Zoni mieści się w dawnej kotłowni fabryki wódek, przy Muzeum Polskiej Wódki.

ZONI

Parter Zoni to część barowa z ponad 200 rodzajami wódek z Polski i świata. Vis a vis baru zachowano potężne zabytkowe piece fabryczne. Nad piecami, na antresoli, znajduje się część restauracyjna Zoni. Ciepłe, postindustrialne wnętrze wypełnione jest drewnem, stalowymi i miedzianymi elementami oraz specjalnie zaprojektowanymi meblami: stołami, skórzanymi kanapami, oświetleniem i przesuwnymi ścianami działowymi pozwalającymi na modyfikowanie przestrzeni. Sercem części restauracyjnej jest otwarta kuchnia, w której potrawy przygotowuje zespół pod wodzą szefa Michała Gniadka.

Koneser Grill by Butchery and Wine

Wart uwagi jest także Koneser Grill by Butchery and Wine - czyli młodszy brat kultowej warszawskiej marki, gdzie znajdziemy menu pełne prostoty i smaku oraz najwyższej jakości składniki. Wszystko w duchu love what you eat. Różnego rodzaju mięsa, będące specjalnością marki przygotowywane są m.in. na luksusowym baskijskim grillu, opalanym drewnem i we własnej wędzarce. Za projekt wnętrza odpowiada pracownia BiBi Space & Studio Ela Kita, która postawiła na otwartą kuchnię z umiejscowionym w centralnym punkcie grillem opalanym sezonowanym drewnem dębiny. Architekci postanowili nawiązać dziedzictwa Wytwórni Wódek Koneser - dlatego we wnętrzu zachowano oryginalne ceglane ściany oraz historyczne żeliwne słupy podporowe. Połączenie pierwotnej architektury wnętrz z loftowym designem, sprzyjają spotkaniom przy stole.

Koneser Grill

Bistro WuWu

Warto zajrzeć też do Bistro WuWu, unikatowego miejsca dla koneserów polskich smaków i trunków, dla ludzi z pasją do rytuałów, tradycji i historii. Ten lokal również wyszedł spod ręki Mirosława Nizio i jego zespołu. Nowoczesne wnętrze Bistro Baru WuWu powstało z inspiracji stylem lat 50. XX wieku. Aranżacja wnętrza, najwyższej jakości materiały i detale budują atmosferę miejsca otwartego, tętniącego życiem, zabawą i dobrym smakiem. W podłużnym pomieszczeniu uwagę przyciągnie sporych rozmiarów ściana wykonana z luksferów utrzymanych w bursztynowych barwach. Pod sufitem podwieszono miedzianą kratę, z której na wysokości baru zwisa roślinność. Kontuar, stoliki, długi wspólny stół oraz wysokie krzesła są proste i lekkie. Wykonano je z jasnego, gładko szlifowanego drewna dodając ciemne mosiężne elementy. Betonowe ściany akcentują postindustrialny charakter WuWu, ulokowanego tuż przy Muzeum Polskiej Wódki. Ciepła kolorystyka wnętrza, barwy drewna i luksferów oraz ornamenty i dzieła sztuki prezentowane w WuWu przez Galerię Nizio, intrygują i zachęcają do wielogodzinnych spotkań przy najlepszych trunkach.

Bistro WuWu

Ferment Praski

Wszystkich foodies zaskoczy też pewnie Ferment Praski, restauracja działająca w duchu neo bistro. Odpowiedzialny za kuchnię Piotr Ziemiowski, bazuje na polskich produktach sezonowych i łączy je ze smakami oraz technikami gotowania z różnych zakątków świata, tworząc formułę „twist”. Wnętrze Fermentu Praskiego nawiązuje z jednej strony do architektury kompleksu Centrum Praskiego Koneser. Z drugiej oddaje hołd klimatowi lat 30 i stylowi Art Deco. Barowa ściana wykonana z pordzewianej blachy to bezpośrednie nawiązanie do fasady budynku, w którym lokal ma swoją siedzibę. Z kolei projekt blatu barowego przywołuje nastrój lat 30-tych minionego stulecia. Ferment wprowadzają do wnętrza nieregularne blaty stołów. Z kolei ściany lokalu zdobią obrazy Dagmary Rybak. Sztuka we wnętrzu restauracji to zabieg nieprzypadkowy – w końcu w Koneserze znajdują się liczne galerie sztuki, regularnie odbywają wystawy prac zarówno świetnie znanych artystów, jak i debiutantów.

Ferment Praski

Bombaj Masala

Popularnością cieszy się też Bombaj Masala, czyli znana w Warszawie klasyka kuchni hinduskiej. Jej projektem zajmowała się Agata Czerska z pracowni A8 Architektura. Elegancko zaprojektowana przestrzeń nawiązuje do estetyki indyjskiej, ale we współczesnej formie. Restauracja mieści się w zabytkowej części Centrum Praskiego Koneser, w budynku B, czyli dawnej butelkowni. Do projektu wnętrz Bombaj Masala projektanci z pracowni A8 ARCHITEKTURA Piotr Lewandowski podeszli z dużym entuzjazmem - łączy on zabytkową tkankę z nowoczesnością, co zawsze jest dużym wyzwaniem.

Bombaj Masala

Ściany w lokalu w dużej mierze to oryginalnie zachowana cegła, poddana odnowieniu i zaimpregnowana. Pozostałe ściany wykonane są w tynku betonowym dekoracyjnym, stanowiącym delikatne tło dla wyrazistych dekoracji. Posadzka składa się z 6 kolorów drewna przemieszanych ze sobą, tak by tworzyć wielobarwny melanż. Sufit z ponad 1760 miedzianych rur zawieszonych na różnej wysokości jest najbardziej wyrazistym elementem wnętrza, nadającym mu połyskliwy, indyjski charakter. Z jednej strony bardzo ozdobny, a jednocześnie będący nienachalnym tłem dla aranżacji lokalu. Jego krzywizna jest wyznaczona parametrycznie, z uwzględnieniem instalacji budynku, wysokości okien oraz rozmieszczenia słupów na sali.

Syreni Śpiew

Centrum Praskie Koneser przyciąga ludzi z pasją, którzy trwale zapisują się w historii miasta. Takich jak twórcy kultowego klubu Syreni Śpiew, który odrodził się po kilku latach przerwy właśnie w zrewitalizowanych przestrzeniach na Pradze. Ich misją w Warszawie jest tworzyć wspomnienia, a Koneser to miejsce wprost idealne do połączenia atmosfery dawnej Warszawy z atutami nowoczesnego, miejskiego życia w stolicy. Wnętrze zaprojektowała pracownia 370studio (Anna Śliwka).


Syreni Śpiew Koneser to trzy bary, najlepsza muzyka, wystawy, koncerty, wernisaże, eventy czy burlesque shows – wszystko w ścianach przesiąkniętych historią i elegancją salonów Ameryki z czasów szalejącej prohibicji.To właśnie ona była jedna z Inspiracji do realizacji wnętrza obok Wielkiego Gatsby’ego, lokali Nowego Joku i Chicago. Czterokondygnacje wnętrze z 4 barami i 2 scenami muzycznymi zawiera także Oryginalne elementy z terenu Placu Konesera, jak lampy, czy schody. Loftowo zaprojektowane wnętrza, łączące industrialne przedmioty pochodzące z dawnej fabryki z elementami glamour, jak kryształowe żyrandole, tworzą w tym miejscu niezapomniany klimat. Nowy lokal pozwolił właścicielom bardzo rozbudować ofertę wydarzeń. Syreni Śpiew Koneser z pewnością szybko stanie się kolejnym atutem dawnej fabryki wódek i całej Pragi.

ORZO

W Koneserze swój lokal ma również marka ORZO słynąca z zielonych wnętrz, wypełnionych roślinami oczyszczającymi powietrze i wyjątkowej karty pełnej wegańskich dań. Głównym założeniem architektów z KDesign A&B było spełnienie snu o zielonym mieście przez cały rok. Zaprojektowali ogród miejski, w którym z przyjemnością można spędzić czas z bliskimi, w towarzystwie dźwięków muzyki i dobrej kuchni.

Stworzona nowa odsłona wnętrz dla "ORZO people music nature" to przestrzeń dla każdego, kto w codziennym zabieganiu potrzebuje chwili wytchnienia. Niezobowiązujący industrialny styl w połączeniu z roślinnością, malowanymi grafikami na ścianach i ciepłym oświetleniem, tworzą niepowtarzalną restaurację, do której klienci chętnie wracają. Bez barier, dla wszystkich i bez wyjątków.

PAPA DIEGO/VAN DOG

Pracownia 370 Studio odpowiadała także za projekt lokalu PAPA DIEGO/VAN DOG wspierana przez KDesign (pracownia wspierająca koncept Papa Diego) Architekci Michał Miszkurka/ Anna Śliwka (Studio 370) oraz Krzysztof Drzewoszewski/ Wiola Serafin (KDesign) stworzyli jedyną restaurację w Koneserze funkcjonującą w modelu Fast Casual (wysoka, restauracyjna jakość dań podana bez serwisu kelnerskiego). Street foodowe smaki Meksyku i Hot Dogi gourmet z zaskakującymi frytkami.

Bar ¾

Centrum Praskie Koneser to także kilka modnych miejsc na relaksującego drinka. Bar ¾, wkomponowany w budynek Muzeum Polskiej Wódki, na 3. piętrze, przenosi do wspaniałych czasów międzywojnia.

Bar 3/4

Moxy Hotel - Bar

Gdy zastanie nas późna godzina, możemy przenieść się do Moxy Hotel Baru, otwartego 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu.

Moxy Hotel - Bar

juice bar Frankie’s

W ciągu dnia ciekawym miejscem na spotkanie może być juice bar Frankie’s, promujący swoim menu zdrowy styl życia, za którego projekt odpowiedzialna była Wytwórnia Pracownia Projektowa (Piotr Zarzycki). Wnętrze frankie's charakteryzuje się miejskim, nowoczesnym designem, który sięga do tego co naturalne: drewno, plus żywe rośliny dopełniają surowość betonu i stali.

Pijalnia Czekolady E. Wedel

Miejsce, którego nie trzeba przedstawiać. Tradycyjna wedlowska czekolada to obowiązkowy punkt każdego zimowego spaceru na Pragę!

Pijalnia Czekolady E. Wedel

Columbus Café

Nowy koncept kawiarni, za której aranżację odpowiadał Piotr Stapf (PS Architekci z Niemiec) Natomiast autorem projektu w jego formalnej wersji architektoniczno-budowlanej. był Aleksander Drzewiecki (22Architekci z Warszawy). Wnętrze wyróżnia przestrzeń, bo niewiele kawiarni ma aż 230 m2 powierzchni. Ta jest zdecydowanym liderem sieci pod tym względem. Klientów przyciągają Kolorowe, duże, wygodne fotele, tworzące ciepłe i przytulne wnętrze z domową atmosferą, a jednak nowoczesnym designem, przeplatającym się ze stylowymi, rustykalnymi elementami. Prawie wszystko jest tu wykonane z drewna. Wszystkie kawiarnie Columbusa, w tym i ta, zostały wykonane przez jednego stolarza ze Szczecina, gdzie mieści się centrala firmy. Każdy element tej kawiarni jest niepowtarzalny i został wykonany na zamówienie.

Columbus Café

Źródło: Centrum Praskie Koneser