Szukajmy prawdziwych polskich smaków

Szukajmy prawdziwych polskich smaków

Dodano: 
Polska winnica
Polska winnica Źródło: Materiały partnera
Na temat potencjału polskiego winiarstwa i jego wspierania oraz o poszukiwaniu prawdziwych smaków regionalnych produktów mówi Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie.

Fundacja Winiarnie Zamojskie powstała w 2019 roku. W jakim celu został utworzona?

Fundacja zrzesza winiarzy z terenów Zamojszczyzny i Roztocza, a jej misją jest promocja oraz rozwój polskiego winiarstwa poprzez wspieranie winiarzy i sadowników, a także edukowanie konsumentów w tematyce polskiego wina. Fundacja powstała w grudniu 2019 roku, czyli krótko przed ogłoszenie stanu pandemii, co początkowo nieco utrudniło działalność, ale nie przeszkodziło w realizacji naszych celów.

Polska winnica

Impulsem do utworzenia Fundacji był dynamiczny rozwój polskiego rynku win, który oferuje produkty bardzo wysokiej jakości, jeżeli weźmiemy pod uwagę, w jak krótkim okresie powstał. Mimo że branża winiarska odrodziła się w naszym kraju zaledwie kilkanaście lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na zagranicznych konkursach. Jest to fenomen na skalę międzynarodową. To dość młoda branża, dlatego wymaga wsparcia i takiego wsparcia udziela właśnie Fundacja Winiarnie Zamojskie.

W jaki sposób jest realizowane to wsparcie?

Oferujemy między innymi praktyczną pomoc dotyczącą kwestii prawnych. Monitorujemy działania związane z funduszami zewnętrznymi, przeznaczonymi na finansowanie inwestycji związanych z winiarstwem, między innymi funduszy unijnych, ale nie tylko. Ułatwiamy prowadzenie inwestycji, pomagamy w zakładaniu i prowadzeniu winnic. Jednym z ważnych obszarów, na których prowadzimy działania, jest edukacja. W roku 2021 realizowaliśmy projekt edukacyjny, który miał na celu zapoznanie uczestników szkoleń z kwestiami prawnymi, ale także zagadnieniami związanymi z marketingiem.

W lipcu tego roku podpisaliśmy umowę na prowadzenia kolejnego projektu edukacyjnego, który przeznaczony jest dla winiarzy z całego województwa lubelskiego. W naszych działaniach nie ograniczamy się bowiem tylko do rejonu Zamojszczyzny, jesteśmy otwarci na współpracę ze wszystkimi, którzy są zainteresowani branżą, także rolnikami czy sadownikami, którzy chcą poszerzyć zakres swojej działalności właśnie o winiarstwo.

Wszystkie te działania Fundacji Winiarnie Zamojskie mają na celu rozwój przemysłu przetwórczego, polskiej enoturystyki oraz wsparcie krajowej gospodarki.

Jednym z działań Fundacji jest zabieganie o sklasyfikowanie win owocowych na równi z winami gronowymi. Dlaczego zajęliście się właśnie tym zagadnieniem?

Wina niegronowe, produkowane ze świeżych, wysokiej jakości owoców, z kontrolowanych upraw nie ustępują jakością i smakiem winom z winogron. Są one często produkowane z owoców uprawianych ekologicznie, bez polepszaczy i konserwantów, ich jakość jest na wysokim poziomie.

Wina takie powstają na terenie województwa lubelskiego, a te wytwarzane pod patronatem Fundacji Winiarnie Zamojskie - wyłącznie z owoców zebranych ręcznie, a cały proces winifikacji jest osobiście nadzorowany przez wysokiej klasy specjalistów, co jest gwarancją wysokiej jakości produktu.

Region, w którym działamy, to region największej produkcji owoców miękkich, nie tylko w Polsce, ale i na świecie, a to głównie z tych owoców produkuje się wina owocowe. Właśnie tutaj odbywa się największa na świecie konferencja poświęcona tym owocom.

Wina owocowe staja się coraz bardziej popularne. Według badań rynkowych Polacy uważają krajowe owoce i wina za najlepsze i doceniają rodzime tradycje produkcji alkoholi, chętnie też wspierają regionalne produkty. Warto podkreślić, że polskie owoce mają bardzo zbliżone właściwości do winogron, czyli intensywną barwę, bogaty aromat, zbalansowany świeży smak, odpowiednią kwasowość i delikatną naturalną słodycz.

Duża popularnością cieszą się wina musujące, a ich sprzedaż wzrasta szybciej niż sprzedaż win ogółem. Jednym z takich wina jest prosecco, które dodatkowo charakteryzuje się najbardziej atrakcyjną ceną.

Wychodząc naprzeciw tym trendom i oczekiwaniom klientów, Winiarnia Zamojska w tym roku po raz pierwszy zaoferowała wytrawne wino musujące z gruszek czyli perrysecco, które mamy nadzieję, że w niedalekiej przyszłości stanie się „polskim prosecco”. Wino powstaje metodą Charmata, czyli dokładnie w ten sam sposób jak wytwarzane jest prosecco we włoskim Veneto. Wzorem najsłynniejszych regionów win musujących w Europie chcemy, by Roztocze zaczęło kojarzyć się z najlepszymi odmianami gruszek, z których produkuje się polskie wino musujące.

Rosnąca popularność win owocowych to odpowiedź na obecne „food trendy”. Z czego ona wynika?

Od kilku lat na polskim rynku widać wyraźny wzrost popularności napojów nisko- i bezalkoholowych. Te kategorie szczególnie upodobało sobie pokolenie Z, które aktualnie bardzo silnie wyznacza trendy we wszystkich branżach. Lekkie wina owoce charakteryzuje niewielka zawartość alkoholu, na przykład na poziomie 6-7 procent i maja one przyjemne słodko-kwaśne aromaty i smaki polskich owoców, takich jak agrest, porzeczka czy wspomniana gruszka.

Działania Fundacji to także promowanie regionu i produktów regionalnych, za co jest doceniania…

Enoturystyka jest elementem turystyki kulinarnej, która wpisuje się w promocję produktów regionalnych. W roku 2021 Fundacja otrzymała wyróżnienie od prezydenta miasta Zamość za wkład w rozwój enoturystyki i za rozwój produktu regionalnego. Prowadząc takie działania, promujemy produkty lokalne z całego województwa, gdzie rozwija się turystyka i w ten nurt jej rozwoju wpisują się winiarze ze swoją ofertą. Zapraszają gości do swoich winnic i winiarni, pokazują, jak przebiega produkcja wina, oferują ciekawe doznania i nowe smaki.

Fundacja cyklicznie organizuje kampanie informacyjne dotyczące win i innych produktów regionalnych z Roztocza i Zamojszczyzny. W ramach tych działań co roku, późnym latem na Rynku Wielkim w Zamościu odbywa się festiwal win polskich oraz produktów regionalnych pod nazwą „W poszukiwaniu prawdziwego smaku”. Festiwal w tym roku odbędzie się 13 sierpnia.

Festiwal odbywa się pod nazwą „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” Czym jest ten „prawdziwy smak” zawarty w nazwie wydarzenia i gdzie można go będzie znaleźć?

Festiwal odbywa się pod taką nazwą od początku czyli od 2020 roku. Jego misją jest promocja „prawdziwych smaków produktów regionalnych Roztocza i Lubelszczyzny. W tym roku można go będzie odnaleźć na stoiskach 11 winiarzy, którzy zaoferują kilkadziesiąt win gronowych oraz z owoców.

Festiwal win i produktów regionalnych w Zamościu

Na czas festiwalu restauracje znajdujące się w pobliżu Rynku Wielkiego w Zamościu zaserwują specjalne menu, którego uzupełnieniem będą lokalne wina. Ta oferta będzie dostępna w dniach 12-14 sierpnia. Będzie także wydzielona strefa produktów regionalnych, w której odwiedzający festiwal będą mogli skosztować między innymi lokalnych serów, miodów, kiszonek, chlebów i ciast.

W tym roku po raz pierwszy część Rynku Wielkiego w Zamościu zamieni się w owocowy sad. Uczestnicy festiwalu będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy – Marcina Sikory.

Stałym elementem wydarzenia jest natomiast Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić, co składa się na smak i zapach danego wina.

Kogo zapraszają Państwo na festiwal?

Zapraszamy koneserów smaku i miłośników wina, ale nie tylko, także każdego, komu bliskie są polskie produkty regionalne. Nasze zaproszenie kierujemy zarówno do tych, którzy są stałymi bywalcami festiwalu, jak i tych, którzy jeszcze nie odwiedzili Zamościa, a zastanawiają się nad planami wakacyjnymi.

Festiwal odbywa się w czasie długiego weekendu (15 sierpnia to poniedziałek), wiec można to wydarzenie włączyć w dłuższy pobyt, w ramach którego warto odwiedzić także inne okoliczne atrakcje turystyczne.

Przygotowaliśmy dla naszych gości szereg promocji. Wszystkie niezbędne informacje znajdują się na stronie internetowej festiwalu www.wposzukiwaniuprawdziwegosmaku.pl.

Źródło: Wprost
 0

Czytaj także