Stewardesa radzi, jak uniknąć zatrucia. Nie rób tego na pokładzie samolotu

Stewardesa radzi, jak uniknąć zatrucia. Nie rób tego na pokładzie samolotu

Dodano: 
Stewardesa w samolocie, zdjęcie ilustracyjne
Stewardesa w samolocie, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / Jacky Watt
Samoloty nie są tak sterylne, jak mogłoby się wydawać. Stewardesa zdradziła sekrety branży i ostrzegła pasażerów.

Jeśli nie chcesz rozpocząć swoich wymarzonych wakacji od zatrucia, zachowaj zdrowy rozsądek w samolocie. Pracownica załogi pokładowej ostrzega klientów linii lotniczych przed konsekwencjami zbyt frywolnego zachowania na pokładzie. Stewardesa zdradza sekrety przewoźników, którzy nie zawsze stosują się do zasad sanitarnych. Szczególnie niebezpieczne może być spożywanie napojów.

Zagrożenie na pokładzie samolotu

Samoloty to niekoniecznie najczystsze miejsca, jakie możemy sobie wyobrazić. Otrzymując posiłek czy napój od sympatycznej stewardesy nie zastanawiamy się jednak nad przykrymi konsekwencjami, które mogą spotkać nas po konsumpcji. Jedna z pracownic załogi pokładowej poinformowała pasażerów o szczególnie niebezpiecznym zachowaniu, które może doprowadzić nas do zatrucia. Kobieta podzieliła się swoimi doświadczeniami z pracy wątku na forum Reddit, który przytoczył amerykański tabloid New York Post. Okazuje się, że groźne bakterie mogą czyhać na nas w szklance zimnej wody, coli lub soku.

Nie pij napoi z lodem

To, że w lodzie mogą znajdować się niebezpieczne bakterie, nie jest żadną niespodzianką. Podróżnicy od wielu lat ostrzegają pasażerów przed piciem zimnych napoi z kostkami lodu na lokalnych targach w krajach afrykańskich czy azjatyckim. Choć może się wydawać, że przygotowanie posiłków w samolotach odbywa się w sterylnych warunkach, jest zupełnie odwrotnie. „Każda powierzchnia w samolocie jest dotykana codziennie przez setki osób i nie jest często dezynfekowana” – kontynuowała obsługa. „Nie mamy w ogóle możliwości umycia rąk podczas serwowania napojów” – relacjonuje stewardesa. Kostki lodu znajdują się na specjalnej tacce, która bardzo rzadko jest odpowiednio czyszczona. Chociaż oferta gastronomiczna linii lotniczych kusi podróżnych, najbezpieczniejszym rozwiązaniem może okazać się zabieranie własnych napojów w zakręcanych butelkach. Według badania przeprowadzonego przez Hunter College NYC Food Policy Center na City University of New York, woda pitna na pokładzie 11 głównych i 12 regionalnych linii lotniczych w Stanach Zjednoczonych może być niebezpieczna dla ludzi.

Czytaj też:
Marzysz o darmowym miejscu w 1. klasie? Turystka zdradziła swój trik
Czytaj też:
Stewardesa zdradza, jakie błędy popełniasz podczas rezerwacji biletów lotniczych. Jej wideo podbija sieć

Opracowała:
Źródło: nypost.com