Choć nie wszystkie grzyby dostępne w polskich lasach są doceniane w równym stopniu, zawsze znajdują się osoby, które zachwycają się nawet mniej popularnymi okazami. Za takiego z pewnością można uznać sarniaka sosnowego. Wygląda na to, że czasem przybiera on mniej standardowe wymiary i zaskakuje odwiedzających lasy. Ciekawa relacja pojawiła się na tiktokowym profilu @fikoty.pl.
Ten grzyb zachwycił Polaka
Gigantycznego sarniaka sosnowego zerwał w lesie twórca internetowy Paweł Błoński. Na co dzień zajmuje się m.in. robieniem komiksów i promowaniem Mazur czy wędkarstwa. Na jego tiktokowym profilu nie brakuje też relacji z wizyt w lasach i filmików związanych z grzybami.
Sarniak sosnowy, którego pokazał mężczyzna, prezentował się okazale. „Coś niesamowitego” – komentował już na wstępie, dodając, że nie miał pojęcia, że ten gatunek może być tak duży. Na filmie widać grzyba w ciemnobrązowym kolorze o charakterystycznym kształcie. Pod kapeluszem zamiast blaszek ma on gęste kolce (białawe, szarawe lub brązowe) zaś jego trzon jest masywny i włóknisty.
Niedoceniany grzyb jadalny
Jak zwraca uwagę pan Paweł, sarniak sosnowy jest jadalny, choć nie wszyscy doceniają jego walory smakowe. (Nietrudno ukryć, że wielu grzybiarzy interesuje się przede wszystkim borowikami, kurkami czy maślakami). Wygląda na to, że warto też sięgać po mniej znane skarby, choć należy uważać, by nie mylić ich z trującymi gatunkami. W przypadku sarniaka znaczenie mają charakterystyczne kolce, które w podobnym wydaniu ma jedynie kolczak obłączasty. Ten także nadaje się do spożycia. Trzeba z kolei uważać na sarniaka szorstkiego, zwanego również kolczakówką szorstką – ten jest chroniony i niejadalny.
Internauci komentujący tiktokowy post zapewniali, że sami mieli okazję jeść przysmaki z sarniaka sosnowego i uznawali je za smaczne. Grzyb ten wykorzystywany jest m.in. do robienia kotletów, ale też do marynowania czy duszenia. Bez problemu przyrządza się z niego też zupy czy sosy. Poza tym, że jest uniwersalny, zawiera też właściwości odżywcze – jest bogaty w białko i zawiera witaminy z grupy B, wspomagające metabolizm i układ nerwowy.
Czytaj też:
Jakie grzyby są najzdrowsze? Tych nie znajdziecie w polskich lasachCzytaj też:
Niecodzienne znalezisko wśród mchów. Natura znowu zaskoczyła
