Ani we Włoszech, ani we Francji. Tutaj znaduje się kulinarna stolica Europy

Ani we Włoszech, ani we Francji. Tutaj znaduje się kulinarna stolica Europy

Dodano: 
Restauracje w Valletcie
Restauracje w Valletcie Źródło: Shutterstock / Vladimir Zhoga
Wybrano najlepsze miasta w Europie pod względem kuchni. W rankingu pojawiły się propozycje m.in. z Malty, Portugalii i Chorwacji.

Ten ranking ucieszy wszystkich smakoszy. Platforma Italki.com przygotowała zestawienie 10 najlepszych miejsc w Europie pod względem kuchni. Na liście zabrakło popularnych miejsc we Włoszech czy we Francji, jak Rzym, Neapol czy Paryż. Eksperci skupili się na nieodkrytych perełkach, które zaskoczą turystów bogactwem smaków. Na pierwszym miejscu nieoczekiwanie znalazła się stolica gorącej śródziemnomorskiej wyspy.

Najlepsze jedzenie w Europie

Dobre jedzenie to jeden z najważniejszych elementów mających wpływ na udane wakacje. Niezależnie od tego, czy stołujemy się w hotelu z ofertą all inclusive, w tradycyjnych barach czy w drogich restauracjach, liczymy na to, że lokalne smaki zawojują nasze zmysły. W Europie znajdziemy wiele miejsc, które słyną z regionalnych specjałów i milionów zadowolonych turystów – takich miast jak Paryż, Neapol, Rzym, czy Palermo nie trzeba nikomu przedstawiać. Na Starym Kontynencie wciąż jednak możemy znaleźć „nieodkryte perełki”. Platforma językowa Italki.com przygotowała ranking 10 najlepszych kierunków dla wakacyjnych krytyków kulinarnych.

Malta na pierwszym miejscu, Portugalia na drugim

Zwycięzcą zestawiania okazała się Valetta – wpisana na światową Listę Dziedzictwa UNESCO stolica Malty. Niespełna 10-tysięczne miasto kryje w sobie ponad 300 zabytków i niezliczone restauracje oferujące kuchnię maltańską z silnymi wpływami śródziemnomorskimi i sycylijskimi. „Valletta jest domem dla 215 czterogwiazdkowych restauracji (na 1000 osób), a także 30 prestiżowych lokali z gwiazdkami Michelin” – czytamy. Na drugim miejscu znalazła się portugalska Sintra. Położona na przedmieściach Lizbony miejscowość słynąca z kolorowego Pałacu Pena może pochwalić się też szerokim wyborem regionalnych dań i win. „Wiele pałaców i posiadłości Sintry posiada kawiarnie lub restauracje z oszałamiającymi widokami, dzięki czemu odwiedzający mogą połączyć zwiedzanie z pysznym posiłkiem” – podają autorzy rankingu.

Na trzecim miejscu uplasowała się Opatija w Chorwacji. W mieście, które możemy odkryć podczas dwugodzinnej wycieczki koleją z Triestu we Włoszech, zaskoczy nas mieszanka kuchni śródziemnomorskiej z wpływami austro-węgierskimi. Obok świeżych kalmarów zjemy tu także sznycla i sycący gulasz. W rankingu wyróżniono także m.in. Kotor w Czarnogórze, San Sebastian w Hiszpanii, Bath w Wielkiej Brytanii i belgijską Brugię.

Czytaj też:
Najlepsze parki rozrywki w Europie. Dolecimy tu bezpośrednio z Polski
Czytaj też:
Włoskie miasto zabroni sprzedaży pizzy? Jest taki plan

Opracowała:
Źródło: express.co.uk