Oficjalnie uznaje się, że sezon na grzyby w Polsce rozpoczyna się w sierpniu i trwa do listopada. Wielu grzybiarzy udowadnia jednak, że jadalne i ciekawe okazy można spotkać przez cały rok. Dowodem na to były m.in. kurki znalezione w styczniu przez panią Marię. Tak naprawdę wiele zależy od pogody. Jako że w ostatnich latach klimat bardzo się zmienia, warto szukać grzybów w lasach też poza sezonem. Leśnicy pochwalili się już pierwszymi majowymi borowikami.
Pierwszy borowik tej wiosny
W maju najczęściej spotykanymi grzybami są maślaki, podgrzybki, pieczarki czy koźlarze. Leśnicy z Podkarpacia udowadniają jednak, że można trafić także na borowika. Całkiem niedawno zdjęciem cennego okazu pochwalili się na facebookowej stronie Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe.
Z relacji leśników wynika, że pierwszy borowik został znaleziony w lasach leśnictwa Woli Górzańskiej. Autorem zdjęcia z okazem był pan Teodor Furs. Internauci szybko zauważyli, że grzyb jest nieco nadgryziony, jednak nie kryli zachwytu. „Piękny pierwszy okaz napoczęty przez jakiegoś leśnego smakosza” – czytamy w sekcji komentarzy. „Cudny”, „Jest piękny i pachnie wiosennym lasem” – czytamy dalej.
Niektórzy sugerowali, że to tzw. goryczak, czyli jeden z rodzajów grzybów borowikowatych, ale nie najlepszy. Choć nie uznaje się go za niejadanego, to przez charakterystyczną gorycz, mało kto chce go spożywać. Mówi się, że nawet po obróbce termicznej zachowuje on swój gorzki smak, a gotowanie, suszenie czy płukanie tylko go wzmacnia.
Na jednym borowiku się nie skończyło
Kilka dni później – także w maju – na stronie Nadleśnictwa z Ustrzyk Dolnych w Bieszczadach także opublikowano zdjęcia borowików. Zauważono, że grzyby pojawiły się prawdopodobnie z uwagi na aktualną „jesienną” temperaturę.
Leśnicy przedstawili borowika znalezionego przez pana Jarosława Trafalskiego. Na zdjęciach widzimy dwa borowiki ceglastopore (zwane również podcieczem). Te uznawane są za bardzo dobre i jadalne. Nie można jednak spożywać ich na surowo. Trzeba je udusić lub ugotować.
facebookCzytaj też:
Majówkowy wysyp grzybów. W tych miejscach rosną jak szaloneCzytaj też:
Grzyby w marcu? To możliwe. Ekspert zdradza szczegóły