Ten kraj ma najlepszą restaurację na świecie. Pokonała lokale z Hiszpanii i Meksyku
Podróże kulinarne prowadzą do Limy – to właśnie restauracja znajdująca się w stolicy Peru została wybrana w tym roku najlepszą na świecie według organizacji 50 Best. W „Maido” serwuje się kuchnie Nikkei, która łączy japońską precyzję z peruwiańskimi składnikami. To niejedyna restauracja z tego kraju w pierwszej dziesiątce – na 9. miejscu zestawienia znalazł się lokal Kjolle, również położony w Limie. W czołówce pojawiły się także restauracje z Europy – dwie z Hiszpanii, jedna z Danii i jedna z Francji.
Najlepsza restauracja na świecie
W tym roku akademia „The World's 50 Best Restaurants” postawiła na doświadczenie tajemniczego Peru. Na pierwszym miejscu światowego rankingu znalazła się restauracja „Maido” z Limy, pokonując „Asador Etxebarri” z Atxondo w Kraju Basków w Hiszpanii i „Quintonil” z Meksyku. Nie był to debiut peruwiańskiego lokalu na liście, bo lokal na rynku funkcjonuje już od szesnastu lat, a w zeszłym roku w tym samym rankingu zdobył piąte miejsce. Cena menu degustacyjnego w tym miejscu zaczyna się od 150 dolarów, ale ostateczna kwota za zjedzenie kolacji może przekroczyć nawet 500 dolarów dla jednej osoby.
Hiszpańska kuchnia jest najlepsza w Europie
Hiszpańskiej kuchni nie da się łatwo zdefiniować – w zależności od regionu spotkamy się z zupełnie innymi smakami i gastronomicznymi zwyczajami. Ta różnorodność została doceniona – poza „Asador Etxebarri”, w pierwszej dziesiątce znalazła się też restauracja „Diverxo” z Madrytu. Europa zaznaczyła swoją obecność w światowym rankingu także za sprawą Danii (restauracja „Alchemist” w Kopenhadze) i Francji („Stół Bruno Verjusa” w Paryżu).
Na liście „50 najlepszych” nie ma niestety żadnej restauracji z Polski. Nasza rodzima gastronomia została jednak w ostatnim czasie doceniona za sprawą najnowszej edycji przewodnika Michelin, w której po raz pierwszy w historii uwzględniono Wrocław. Sukcesy odnotowały także inne miejsca w Polsce – m.in. Warszawa i Kościelisko.