Wczasy all inclusive mają zwolenników i przeciwników. Z pewnością jest to wygodna oferta wypoczynku, dla tych którzy nie chcą samodzielnie organizować wyjazdu i zastanawiać się, ile zapłacą za jedzenie w restauracjach. W ramach all inclusive wszystkie posiłki i napoje są wliczone w cenę pobytu. Wakacje w egzotycznym kraju mają jednak to do siebie, że mogą spowodować problemy zdrowotne, w tym żołądkowe. Chodzi m.in. o słynną „klątwę faraona” w Egipcie – czyli biegunkę i mdłości wywołane piciem wody, do której układ pokarmowy turysty z Europy nie jest przyzwyczajony.
Tego unikaj na all inclusive. Drinki z lodem nie są zalecane
Jak sprawić, by nie narazić się na nieprzyjemne skutki spożywania napojów i posiłków w hotelu? Ekspert ds. zgodności Grant Winter dał kilka rad turystom w rozmowie z brytyjskim portalem The Express.
Zalecił, by turyści w czasie pobytu all inclusive pili jedynie wodę butelkowaną, ponieważ jest to gwarancja jej czystości i jakości. Radził też, aby przed jej wypiciem zawsze upewnić się, że wieczko butelki jest szczelnie zamknięte.
„Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie masz dostępu do wody butelkowanej, pij tylko wodę z kranu, która została przegotowana, używaj tabletek do odkażania wody lub jodu do sterylizacji wody” – mówił. „Zawsze jednak należy unikać długotrwałej ekspozycji na jod – ta metoda nie jest najlepsza, gdy stosuje się ją więcej niż raz lub dwa razy” – powiedział w rozmowie The Express.Ostatnia rada wymaga już wiedzy i poświęcenia, więc najprościej będzie pić butelkowaną wodę.
Warto wiedzieć, że popularne butelki filtrujące najczęściej nie usuną bakterii z wody z kranu np. w Egipcie.
Jedzenie w hotelach. Tak unikniesz zatrucia
Z tego samego względu ekspert odradził dodawanie kostek lodu do napojów. Jak mówił, w wielu hotelach powstają one z nieoczyszczonej wody z kranu. Niektóre duże kurorty używają wody butelkowanej, więc warto to sprawdzić przed pobytem.
Ważna rada dotyczy też jedzenia. Według eksperta zawsze warto dotrzeć do „szwedzkiego stołu” raczej wcześniej niż później, aby ugotowane posiłki były jak najświeższe. Jedzenie powinno być gorące – ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku spożywania ryb. Zjedzenie niedogotowanych ryb tropikalnych grozi zatruciem toksynami morskimi, ciguatoksynami., „Lepiej też unikać jedzenia, wokół którego latają muchy i jeść tylko surowe owoce i warzywa, które samemu się obrało, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia – dodał.
Ostatnia rada jest zdroworozsądkowa – na wakacjach nie zapominamy o higienie osobistej. Należy często myć ręce, by uniknąć zakażenia i zatruć pokarmowych.
Czy mieliście dobre doświadczenia z posiłkami na all inclusive?
Czytaj też:
Ani we Włoszech, ani we Francji. Tutaj znaduje się kulinarna stolica EuropyCzytaj też:
Nowości na lato 2025 w znanym biurze podróży. Polacy mogą sporo zaoszczędzić