„Polski kebab” robi furorę w Indiach. „Ulubione danie Mieszka I”

„Polski kebab” robi furorę w Indiach. „Ulubione danie Mieszka I”

Dodano: 
Polski kebab w Indiach
Polski kebab w Indiach Źródło: Facebook / Dorota Masłowska
Dorota Masłowska podczas podróży po Indiach dokonała nietypowego odkrycia. Jak się okazuje, wielkim przysmakiem wśród lokalnych mieszkańców jest... polski kebab.

Dorota Masłowska podzieliła się nietypowym odkryciem. Pisarka podróżuje po Indiach w towarzystwie Marka Bieńczyka. Idąc jedną z ulic, autorka „Wojny polsko-ruskiej” wypatrzyła szyld z napisem „Polski Kebab”. Turyści postanowili wejść do lokalu i sprawdzić, co znajduje się w środku.

Polski kebab hitem w Indiach. Masłowska dokonała nietypowego odkrycia

W relacji zamieszczonej w mediach społecznościowych Dorota Masłowska relacjonowała, że w karcie można znaleźć tak „tradycyjne potrawy kuchni polskiej” jak „kebab na grubym” czy „kebab na dania”. Pisarka postanowiła porozmawiać z właścicielem punktu gastronomicznego, skąd wziął się jego pomysł na biznes.

„Przemiły właściciel Abin mówi, że był w Polsce, polski kebab bardzo mu smakował i postanowił przenieść go do Indii. Miejscowym podobno bardzo smakuje” – opisywała. „Jeśli to jest sen, to jest tak intensywny, że zrobiłam w nim zdjęcie” – dodała Dorota Masłowska.

Skąd w Indiach wziął się „polski kebab”?

Pod postem pisarki zamieszczonym w mediach społecznościowych pojawiło się mnóstwo komentarzy. „Dekada wstawania z kolan nie poszła na marne”; „Ulubione danie Mieszka I”; „Polski kebab w Indiach – ziemia jednak jest okrągła”; „Trochę jak usłyszeć »Bania u Cygana« na imprezie w Chinach” – żartowali internauci.

Polski Kebab ma w Indiach dwa punkty w stanie Kerala. W logo restauracji znajdziemy mężczyznę, który z wyglądu przypomina starego górala. Jeden ze współwłaścicieli lokalu – Zainuul Abideel – prowadzi w mediach społecznościowych profile, na których zachęca do spróbowania dań takich jak „polski rollo” czy wspomniany wyżej „kebab na grubym”. W nagraniach zamieszczanych w sieci przekonuje, że „polski kebab jest dużo lepszy, ponieważ jest zdrowszy i ma znacznie mniej kalorii oraz tłuszczu niż inne tego typu dania”.

Czytaj też:
Ten kurort będzie wakacyjnym hitem. Otwiera się już w listopadzie
Czytaj też:
Tajemniczy zabytek w polskim uzdrowisku. Stworzono go z ludzkich kości

Źródło: WPROST.pl