Jadali tam Chopin i Słowacki. Najstarsza restauracja w Polsce wciąż działa

Jadali tam Chopin i Słowacki. Najstarsza restauracja w Polsce wciąż działa

Dodano: 
Wejście do Piwnicy Świdnickiej na wrocławskim Rynku
Wejście do Piwnicy Świdnickiej na wrocławskim Rynku Źródło: Wikimedia Commons / Mister No
Czy wiecie, gdzie znajduje się najstarsza restauracja w naszym kraju? „National Geographic” twierdzi, że jest to Piwnica Świnicka we Wrocławiu.

Jeśli chodzi o turystykę, Wrocław to jeden z jaśniejszych punktów na mapie naszego kraju. Wśród jego licznych atrakcji warto zwrócić uwagę na pomijaną często kwestię. To w stolicy Dolnego Śląska działa najstarsza restauracja w Polsce.

Piwnica Świdnicka najstarsza restauracja w Polsce

Jak przypomina portal „National Geographic”, znajdująca się przy wrocławskim Rynku Piwnica Świdnicka założona została w 1273 roku. Dowiemy się tego także z tablicy pamiątkowej, która przymocowana jest nad wejściem do lokalu. Nazwa restauracji pochodzi od dolnośląskiej Świdnicy, skąd właściciele sprowadzali piwo jęczmienne.

Wiadomo, że do bywalców Piwnicy Świdnickiej należeli m.in. Fryderyk Chopin, Juliusz Słowacki, Johann Wolfgang von Goethe czy Józef Wybicki. Musieli oni przestrzegać zasad lokalu – nie mogli w nim przeklinać, palić czy grywać w karty. Musieli też wpłacać kaucję przed złożeniem zamówienia.

Wrocław. Najstarsza restauracja w Polsce

Co ciekawe, pierwszy poważny remont Piwnicy Świdnickiej miał miejsce dopiero na początku XX wieku. W 1939 roku lokal mógł pomieścić szokującą liczbę 800 osób, licząc z obsługą. Po wojnie jednak restauracja długo nie wznawiała działalności. Dopiero w latach 60. jej część została przerobiona na klub młodzieżowy. Gastronomia wróciła tam pod koniec XX wieku, ale znów pojawiły się problemy w postaci powodzi z 1997 roku.

Piwnicę Świdnicką zamknięto w 2017 roku, a ponowne otwarcie nastąpiło dopiero pięć lat później. Obecnie lokal znów cieszy się powodzeniem, a przyjąć może jednocześnie nawet 300 gości. W menu znajdziemy takie hity kuchni polskiej jak golonka, żur na naturalnym zakwasie czy wrocławska maczanka. Jest oczywiście także charakterystyczne dla tego miejsca piwo oraz specjalne deski degustacyjne, pozwalające spróbować różnych jego odmian.

Czytaj też:
Produkcja herbaty wymaga olbrzymiej wiedzy, doświadczenia ale i... cierpliwości
Czytaj też:
Popełniasz te kulinarne „grzechy”? Włoch mógłby ci nie wybaczyć

Źródło: National Geographic