Zakażenie pasożytami w popularnym wakacyjnym kraju. Turyści skarżą się na problemy jelitowe

Zakażenie pasożytami w popularnym wakacyjnym kraju. Turyści skarżą się na problemy jelitowe

Dodano: 
Basen w hotelu/zdjęcie poglądowe
Basen w hotelu/zdjęcie poglądowe Źródło:Unsplash
Kryptosporydioza została wykryta u pasażerów wracających z wakacji. Poważna infekcja została zdiagnozowana u podróżnych, którzy urlop spędzali w europejskim kraju.

Turyści udający się na wakacje do Hiszpanii zostali ostrzeżeni przed niebezpiecznymi pasożytami, które spowodowały infekcję żołądkową u podróżnych przebywających w Katalonii (szczególnie w okolicach miejscowości Salou). Irlandzka służba zdrowia wydała oświadczenie, w którym radzi, jak uchronić się przed zakażeniem. To kolejny, po ostrzeżeniu dotyczącym pluskw we Francji i Wielkiej Brytanii, komunikat odnośnie zdrowia i bezpieczeństwa turystów w Europie.

Niebezpieczne pasożyty atakują w Hiszpanii

Choroba pasożytnicza zwaną kryptosporydiozą, wywołana przez pierwotniaki z rodzaju Cryptosporidium została wykryta u wielu turystów wracających z hiszpańskiej Katalonii we wrześniu i październiku. Podróżni skarżyli się na silne objawy zakażenia, takie jak biegunka, skurcze żołądka, odwodnienie, gorączka i nudności.

Objawy choroby wywołanej obecnością pasożytów utrzymują się zwykle od 1 do 2 tygodni. U zdrowych osób przebieg zakażenia powinien być łagodny. Niebezpieczeństwo jest większe w przypadku małych dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Co szczególnie ważne na wakacjach, turyści w razie zauważenia u siebie objawów, kategorycznie nie powinni zażywać kąpieli w morzu i na basenie.

Apel do turystów

HSE (Health Service Executive) ostrzega kolejne osoby, które planują wyjazd w tym kierunku, aby przestrzegali zasad higieny, ponieważ infekcja może rozprzestrzeniać się poprzez dotyk po kontakcie z żywnością, zwłaszcza surowym mięsem. „Często myj ręce, używając mydła i czystej wody” – podaje HSE. Polecono również, aby ludzie zachowali ostrożność podczas picia wody z kranu.

„Jeśli to możliwe, upewnij się, że spożywane jedzenie jest świeżo ugotowane i gorące. Unikaj żywności, co do której masz wątpliwości, np. sałatek czy wędlin ze sklepów detalicznych o wątpliwej higienie. Unikaj sałaty i niedogotowanych skorupiaków oraz żywności narażonej na muchy – owoce są bezpieczne, tylko jeśli są obrane” – zaleca organizacja na oficjalnej stronie internetowej. Szereg kolejnych środków bezpieczeństwa dotyczy zamawianych napojów – w obecnej sytuacji niewłaściwe jest spożywanie kostek lodu, a najbezpieczniejszym wyborem są napoje gorące lub te w szczelnie zamkniętych butelkach.

Czytaj też:
Plaga pluskiew w Europie. Ekspert radzi, jak zabezpieczyć bagaż
Czytaj też:
Wybitnie inwazyjny owad coraz częściej w Polsce. Nadleśnictwo ostrzega

Opracowała:
Źródło: www.hse.ie