Nie smakuje ci jedzenie w samolocie? Banalne porady szefów kuchni zrobią różnicę

Nie smakuje ci jedzenie w samolocie? Banalne porady szefów kuchni zrobią różnicę

Dodano: 
Jedzenie w samolocie
Jedzenie w samolocie Źródło: Shutterstock / ThamKC
Pasażerowie często narzekają na jakość i smak jedzenia w samolocie. Szefowie kuchni udzielili prostych rad na to, by posiłek w przestworzach był lepszy.

Jedzenie i napoje w samolotach nie mają najlepszej prasy. Jakiś czas temu stewardesa Kat Kamalani ostrzegła na TikToku, by najlepiej nie kupować na pokładzie kawy i herbaty. Na swoim nagraniu mówiła, że te przyrządzane są z wody znajdującej się w pokładowych zbiornikach, które – według jej wiedzy – prawie wcale nie są czyszczone.

Jeśli chodzi o jedzenie, wiele zależy od standardu linii lotniczych. Warto pamiętać też o tym, że suche powietrze i niskie ciśnienie zmieniają nasz odbiór walorów smakowych potraw spożywanych w przestworzach. Okazuje się, że istnieją łatwe sposoby na podbicie ich smaku.

Dania w samolocie będą smakować lepiej. Proste rady

Zaskakująco prostej rady udzieliła podróżnikom szefowa kuchni w Grand Hyatt Baha Mar, Garrette Bowe. – Zawsze podróżuję z małą, ale niezbędną puszką soli morskiej firmy Maldon – zdradziła Bowe.

– Sól jest dostępna w kompaktowych rozmiarach podróżnych i jestem przekonana, że posypanie każdego posiłku odrobiną soli morskiej jest konieczne. Ten prosty rytuał podnosi smak i udoskonala każdy składnik – mówi.

Maldon to brytyjska sól, która według ekspertki wyróżnia się na tle innych. Sól zbierana jest w tym samym brytyjskim mieście od 1882 roku. Płatki w kształcie piramidy zapewniają charakterystyczną chrupkość.

Polacy, którzy mieszkają na Wyspach Brytyjskich z łatwością mogą przetestować, czy faktycznie odrobina soli użyta do pokładowych posiłków robi różnicę i czy jej firma ma znaczenie.

Innej rady udzielił Carlos Gaytán, szef kuchni i właściciel meksykańskiej restauracji Tzuco w Chicago.

– Zawsze podróżuję z łagodnym japońskim olejem cebulowym, ponieważ jest on niezbędny w mojej kuchni – powiedział. Dodał, że to właśnie ten olej nadaje potrawom głębokiego smaku umami.

Trzecia rada jest dobra tylko dla osób lubiących pikantne potrawy. Amerykański restaurator Jamie Bissonnette dosypuje do dań koreańskie płatki chilli, które przywodzą mu na myśl tętniące życiem targowisko w Seulu.

Niższe ciśnienia w samolocie zmniejsza wrażliwość naszych kubków smakowych na słodkie i słone potrawy nawet o 30 procent. Wykazało to badanie przeprowadzone przez niemiecki Fraunhofer Institute for Building Physics. Dlatego szczególnie w trakcie długiego lotu warto poszukać sposobów na to, by jedzenie nie było mdłe.

Czytaj też:
Stewardesa radzi, jak uniknąć zatrucia. Nie rób tego na pokładzie samolotu
Czytaj też:
Chaos na pokładzie samolotu. Lądowano awaryjnie, bo 70 osób zatruło się jedzeniem

Opracował i tłumaczył:
Źródło: Travel+Leisure, Travelz.pl