Ten grzyb widziany jest teraz w lasach bardzo często. Zapomnisz o jednym, a możesz się otruć

Ten grzyb widziany jest teraz w lasach bardzo często. Zapomnisz o jednym, a możesz się otruć

Dodano: 
Grzyb
Grzyb Źródło: Shutterstock
Grzyby żółciaki siarkowe bywają teraz królami sieci. Na facebookowych grupach można zobaczyć sporo zdjęć przedstawiających te charakterystyczne okazy. Choć są jadalne, to mogą być też niebezpieczne.

Grzybobrania w maju są bardzo popularne. Wiele osób, które spacerują po lasach, natrafia na prawdziwe okazy. Ostatnio hitem były m.in. wiosenne borowiki zerwane bardzo wcześnie, jak na tę porę roku. Gdy ich zdjęcia trafiły do sieci, internauci nie kryli zachwytu. Teraz na specjalnych grupach facebookowych często ujrzeć można fotografie przedstawiające żółciaki siarkowe.

Żółciaki siarkowe w lasach. Trzeba uważać

Żółciaki siarkowe, nazywane też czasami kurczakami z lasu, to charakterystyczne grzyby w żółtym kolorze. Sezon na nie zaczyna się właśnie w maju i trwa zwykle do końca czerwca. By je znaleźć, należy zerkać przede wszystkim na drzewa – to właśnie z nich wyrastają nietypowe okazy. Czy są jadalne? Oczywiście, że tak. Mogą być jednak bardzo trujące, jeśli zapomnimy o jednej podstawowej zasadzie.

Przed toksycznym działaniem żółciaków siarkowych ostrzegają sami internauci. Na facebookowej grupie o nazwie „Grzyby Moja Pasja” przeczytać można m.in.: „Żółciak siarkowy jest trujący tak samo jak piestrzenica kasztanowata, trzeba go ugotować” – pisał pewien mężczyzna. W komentarzu pod innym z postów widać relację kobiety, która potwierdza, że samo smażenie nie wystarczy. „Trzeba je obgotować, ja nie obgotowałam, tylko od razu usmażyłam i trzy dni wyjęte z życiorysu. Nigdy już nie zjem” – zdradzała.

Tak wyglądają żółciaki siarkowe. W sieci roi się od zdjęć

Na wspomnianej grupie facebookowej roi się od zdjęć żółciaków siarkowych. Niektórzy po prostu pokazują to, jak rosną na drzewach, inni chwalą się zbiorami. Grzyba na szczęście trudno pomylić z innym gatunkiem, gdyż ma charakterystyczny kształt i wyrazisty żółto-pomarańczowy kolor.

Grzybiarze sięgają po żółciaki bardzo często, a to za sprawą wielu czynników. Dużo mówi się o tym, że smakują jak mięso z kurczaka, przez to mogą być idealną propozycją dla wegetarian czy wegan. Wykorzystując grzyba, przyrządzimy m.in. kotlety panierowane. Wspomniany posiłek może mieć właściwości lecznicze. Żółciaki zawierają m.in. substancje działające odkażająco, antybakteryjnie. Ponadto są pomocne w stanach zapalnych, a nawet w walce z nowotworami.

Czytaj też:
W kwietniu i maju aż roi się od „polskich trufli”. Jeśli zerwiesz je w tych miejscach, zapłacisz karę
Czytaj też:
W lesie sfotografowano bardzo rzadkiego grzyba. Spotkamy go tylko do maja

Źródło: WPROST.pl / facebook.com/Grzyby Moja Pasja